Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češi chtějí mít stále plné břicho, říká Pavel Maurer

Lidé

  7:00
"Lidé nevěnují příliš pozornosti kvalitním potravinám," netají se názorem na stravování Čechů gurmán a zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer. V rozhovoru pro server Lidovky.cz vysvětluje, jak vzniklo letošní motto festivalu a jakou kuchyni Češi preferují.

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant. foto: Lidové noviny

Lidovky.cz: Co je největší průšvih, kterého se Češi v gastronomii dopouštějí?
Mnohdy jíme zběsile rychle, solíme jídlo, aniž bychom jej předtím ochutnali, máme pocit, že na konci večeře či oběda musíme mít plné břicho, lekáme se, když je talíř poloprázdný, nevěnujeme příliš velkou pozornost kvalitě surovin.

Lidovky.cz. Jak vzniklo motto letošního festivalu "Nejezte blbě"?
Netajím se, že chceme provokovat. Proto jsme i požádali pana Vladimíra Jiránka, aby se stal autorem karikatury spojené s tímto sloganem. Vím, že je před námi dlouhá cesta, ale snažíme se tímto mottem přispět svoji trochu ke kulinářské osvětě. Za atraktivním mottem se skrývá našich 19 "přikázání", které jsou již vážnější formou zabývající se pokrmy, nápoji, sociálními aspekty "nedělního společného oběda", výchovou dětí...

Lidovky.cz: Festival nabízí jídla asijské, středozemní, české i staročeské kuchyně. Máte přehled o jakou kuchyni je největší zájem?
Statisticky nejúspěšnější restaurací je Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia, která se specializuje na asijskou kuchyni. V rámci Grand Restaurant Festivalu si připravili thajské rybí koláčky a salát ze zelené papáji a manga, polévku Pho s taštičkami s kachním masem a hovězí pupek v červeném kari, liči a jasmínovou rýži. Druhým nejúspěšnějším podnikem je Bellevu (mezinárodní kuchyně), kde hosté ochutnají v rámci festivalu - telecí svíčkovou v krustě z černých lanýžů, bramborové pyré, omáčku s houbami Girolle, cibulový konfit, domácí nugátové magnum s lískovými oříšky a mořskou solí a ravioli Carbonara s oříškovým máslem.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Do dnešního dne zaznamenal Grand Restaurant Festival přes 25 tisíc rezervací. Myslíte, že se Češi učí dobře jíst?
Je to patrné i z mnoha reakcí a komentářů, které nám píší. Už se dokážou rozčílit, když se cítí ošizeni, umí rozpoznat suroviny a vnímají velmi citlivě chování personálu – velkou to slabinu naší gastronomické scény.

Pendolíno přivezlo účastníky Grand restaurant festivalu na dvoudení gastronomickou výpravu Mňam vlakem do Olomouce. Už během jízdy ochutnali cestující farmářské menu

Lidovky.cz: Letos poprvé vyjel i Mňam vlak, byl o cestovaní za gastronomií velký zájem?
Mňam Vlak z Prahy do Olomouce byl dlouho dopředu vyprodaný. V Olomouci jsme kromě tří skvělých restaurací navštívili i Muzeum tvarůžků, divadelní představení a bar. Ještě je pár volných míst v Mňam Vlaku z Prahy do Brna, který vyjíždí 16. února. Gastronauti ochutnají pivní sekt Šamps a degustační menu od českých farmářů projektu ČD Restaurant. V Brně navštívíme tři nejlepší restaurace - Pavillon, Borgo Agnese a Koishi fish & sushi - vítězný podnik Grand Restaurant 2013.