Server Lidovky.cz na začátku týdne upozornil, že maso do kebabáren se dováží v podobě zmražených polotovarů. Protože měl článek velké ohlasy u čtenářů, zjišťovali jsme, zda u nás existují poctiví stánkaři, kteří připravují oblíbený oběd mnoha Čechů z čerstvého masa.
Čerstvý kebabProdávají ve vašem městě döner kebab z čerstvého masa? Dejte nám vědět na internet@lidovky.cz. Do předmětu zprávy pište "Dobrý kebab". |
V Česku? Nemožné
Do pátrání se nakonec zapojila i turecká komunita. A mezi nimi i rodina Mustafy Kabula (přečtěte si rozhovor: Ceny potravin jsou v Česku nehorázné, zlobí se Turek). "Mám obavy, že v Česku neuspějete," upozorňuje jeho žena Lenka. "Personál má sice mnohdy zkušenosti s klasickou přípravou z Turecka, ale v našich podmínkách všichni dováží," dodává.
Do redakce nakonec dorazilo mnoho tipů na různé kebabárny, ale jejich majitelé shodně potvrzují, že i oni maso dovážejí z Německa.
I správce stránky Fast food Žurnál, blogu, který se na kebaby a další jídla z fast foodů specializuje, o žádném podniku, která jídlo připravuje z čerstvého masa, neví. "Poctivá kebabárna? Přijde mi, že všude, kde jsem kdy byl, měli ty stejné uniformní polotovary," přemítá.
Důvod? Velké náklady
Vzápětí se vysvětluje proč: "Připravovat ho z čerstvého masa by bylo moc nákladné," říká majitelka turecké restaurace Efes v Praze Lucie Nasrová. Maso se totiž musí naložit do koření, prosolit a nechat odležet.
To by pro majitele tureckých bister znamenalo jediné - peníze za nájem. "Potřebujete k tomu velké skladovací prostory, které stánkaři nemají k dispozici. Stánek by musel mít vlastní výrobnu, kde se maso zpracovává, to je téměř nemožné," říká Nasrová. Výrobny navíc musí splňovat vysoké hygienické standardy. Proto je pro majitele jednodušší objednat si už připravené maso z Německa.
Zkuste klasiku
Pokud chce někdo kebab z čerstvého masa, musí zapomenout na ten v housce od stánku a zamířit do restaurací. Döner kebab tu sice nedostane, ale klasický kebab mu z čerstvého masa připraví. "U nás v Efesu připravujeme kebab na grilu," říká Nasrová.
I jídlo z polotovaru se dá ale zkazit. "Pokud chce někdo döner kebab, vybrala bych si alespoň stánek, kam chodí hodně lidí a mají velký obrat," radí Nasrová. Zákazník má jistotu, že je maso čerstvě upečeno a nesuší se na tyči půl dne.
Döner kebabSlovo döner pochází z tureckého dönnmek, nebo-li otáčet. Označení poukazuje na to, že se maso hodiny griluje na otáčivém rožni a odřezávají se tenké plátky křehkého a dohněda propečeného masa. V Turecku se tento pokrm původně připravoval z jehněčího masa a podával se výhradně na talíři. Podle legendy turecký gastarbeiter (zahraniční dělník) Mahmut Aygun vyrobil první döner v roce 1971, kdy prodal nakrájené maso v pitě s jogurtovým dresinkem ve stánku s rychlým občerstvením City-Imbiss poblíž hlavního západoberlínského nádraží Zoologischer Garten. Od té doby kebab dobývá svět, a to dokonce i v tak vzdálených zemích jako je Vietnam. Tam se prodává jako "typické německé studentské jídlo", opakovaně připomíná německý tisk. |