„Hlavní impuls byla touha po prvovýrobě, láska k pivu a tradičním hodnotám ruční práce. Cílem je dosáhnout maximální uspokojení konzumentů a předčít očekávání každého, kdo do pivovaru v Prachaticích zavítá,“ popisují Martin Šejna a Michal Piloušek, majitelé Pivovaru Prachatice.
Vlastníci - jinak také švagři - začali o výrobě svého piva přemýšlet už v roce 2011. Vařit v historickém centru Prachatic v ulici Horní začali loni v srpnu, rozjezd do plného provozu pak zabral ještě několik měsíců.
„Se zvyšujícím zájmem zákazníků se chceme soustředit i na speciály, které začínají být stále žádanější,“ přibližují majitelé svůj záměr. Kromě „klasické“ jedenáctky, dvanáctky a třináctky proto v Prachaticích vznikají i exotičtější svrchně kvašená piva. Světlý Rumpál ALE 11°, výrazně silnější IPA a šestnáctistupňový tmavý Stout. Piva se v pípách průbežně střídají.
Zabijačka v pivovaruV pátek 12. a sobotu 13. února proběhne v zahradě Pivovaru Prachatice tradiční zabijačka. Vepřové hody doprovodí hudba i prohlídky pivovaru. |
Duo sládků Martin Hrubeš a Adam Piloušek používají jako základní surovinu vodu z Černé hory nad Prachaticemi, některá piva dochucují i regionálním hlávkovým chmelem. Roční výstav pivovaru se zatím pohybuje mezi 650 a 800 hektolitry.
Od 12. února budou prachatické ležáky a speciály k dostání i v pražské restauraci Století. Přímo v pivovaru se stáčejí i do PET lahví.