"Hygienici zatím udělili 44 finančních sankcí ve výši 104 000 korun a 32 opatření, jako pozastavení výroby zmrzliny, nařízení o provedení sanitace či vyřazení polotovarů pro výrobu zmrzliny," upřesnil Valenta.
Kontroly podle něj budou pokračovat, letos jsou oproti loňsku rozšířeny o sledování používaných barviv při výrobě zmrzliny. Celkově se kontroly zaměřují na dodržování hygienických požadavků na výrobu zmrzliny a na dodržování těchto pravidel v provozovnách samotných.
Například v Moravskoslezském kraji hygienici doposud odebrali 34 vzorků zmrzlin a v devíti z nich objevili bakterie, které dosvědčují, že zmrzlina byla buďto vyráběna ve zhoršených hygienických podmínkách nebo byly na výrobu použity méně kvalitní suroviny.
"Patogenní druhy bakterií schopné vyvolat onemocnění člověka nicméně v žádném z odebraných vzorků zjištěny nebyly," uvedla krajská hygienička Helena Šebáková. Doplnila, že v jednom ze vzorků bylo odhaleno červené barvivo E124, jehož použití ve zmrzlinách není povoleno.
K odhaleným závadám, které hygienici při kontrolách zjistili, patřilo například nevhodné uchovávání surovin, jejich prošlé datum spotřeby nebo znečištění provozoven. Zjištěné závady hygienici řešili ve správním řízení, ve třech případech nařídili sanitaci provozovny, v jednom případě bylo nutné ji uzavřít.
Nejčastější prohřešek? Nedodržení hygieny
Loni za zjištěné nedostatky bylo uděleno 74 sankcí v celkové výši 149 700 korun. Vedle toho bylo uděleno 49 opatření, nejčastějším byl příkaz k provedení sanitace a dezinfekce, a to v 17 případech. Dvakrát byl vydán příkaz k likvidaci směsi a pasty na výrobu zmrzliny s prošlou dobou spotřeby a jednou ke změně vstupních surovin. Ve 14 případech bylo nařízeno ukončení výroby, ať již šlo o celkový provoz, nebo jen o závadný druh, nebo pozastavení výroby a prodeje do odstranění nedostatků.
Loni provedli hygienici celkem 477 kontrol ve 435 provozovnách stravovacích služeb, z toho ve 42 případech šlo o kontroly opakované, kdy se ověřovalo, zda zjištěné závady byly odstraněny.
Nejčastějším pochybením bylo nedodržení provozní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin a nedodržení požadavků na zařízení používaná k přípravě zmrzliny nebo požadavků na osobní hygienu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT |