5. července 2014 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nebaví vás zavařovat? Přinášíme 5 tipů na ovocnou zmrzlinu

Ostružinovo-malinová zmrzlina | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ostružinovo-malinová zmrzlina | foto: Shutterstock

Letní teploty svádí k chladivému mlsání a na zahradách dozrává spousta zdravého ovoce. Nebaví vás stále zavařovat? Připravte si doma ovocnou zmrzlinu. Jak na ní? Server Lidovky.cz přináší několik tipů.

Ostružino-malinová zmrzlina
Na malinovou zmrzlinu budeme potřebovat jen maliny, ostružiny, cukr a smetanu. V misce smícháme dvě smetany na šlehání s 250 g cukru a přidáme šťávu z půl kilogramu malin a ostružin. Směs rozmixujeme a nalijeme do menších nádob. Necháme v mrazáku alespoň dvanáct hodin.

ČTĚTE TAKÉ:

Rybízová zmrzlina
Zkuste si připravit domácí rybízovou zmrzlinu. Budete potřebovat rybíz, zakysanou smetanu a třtinový cukr. Nejprve rozmačkejte dostatečné množství očištěného rybízu - zhruba půl litru - a smíchejte jej s 250 g třtinového cukru. Do směsi přidejte jednu zakysanou smetanu a rozmixujte. Hotovou směs dejte do mrazáku minimálně na dvanáct hodin.

Jahodová s mátou
Ušleháme bílky (25 g) s cukrem (50 g) přidáme rozmixované jahody (25 g) a na jemno nasekaný svazek máty a jednoduše necháme zamrazit. Není potřeba používat zmrzlinovač ani směs během mrazení pravidelně míchat. Máta navíc dodá jahodové zmrzlině šmrc.

Borůvky - ilustrační foto

Borůvková zmrzlina
Jednoduchá, ale přitom vynikající. Vydejte se na borůvky do lesa a připravte si vynikající zmrzlinu. Budete potřebovat 150 g borůvek, 150 g třtinového cukru a 300 g smetany na šlehání a šťávu ze dvou limetek. Nejdříve vymačkejte šťávu z limetek a svařte ji s hnědým cukrem. Ve chvíli, kdy se cukrr rozpustí, přidejte borůvky a krátce povařte. Směs nechte vychladnout a přidejte do ní polotuhou šlehačku. Poté ušlehejte a vložte do mrazáku.

Banánová zmrzlina
Babány na zahradě asi nenajdete, ale kvůli této zmrzlině se vyplatí je koupit. Oloupejte pět zralých či přezrálých banány a dejte do plastové uzavírací misky nebo do uzavíratelného igelitového sáčku do mrazáku. Nejlépe přes noc, ale stačí cca 4 hodiny, banány však musí být úplně zmražené. Mražené banány rozpulte a dejte do elektrického mixéru a přidejte 100 ml mléka.

Banány

Můžete přidat i odpovídající množství jogurtu nebo podmáslí, vše by mělo být velmi studené. Na plný výkon mixujte asi 3 – 4 minuty, než se banány dokonale rozsekají a spojí s mlékem v dokonalé krémové konzistenci. Přidejte javorový sirup a ještě rozmixujte, aby se zmrzlina sladce ochutila. To je vše, je hotovo, můžete servírovat báječnou zmrzlinu.

 

apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz