Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

A hlavně přidej špetku internetu

Česko

Smíchejte pár webových odkazů dohromady a dostanete se k pokrmům nebývalých chutí. Úroda internetových kuchařů skýtá ještě jednu výhodu: nakrmíte svou zvědavost, protože těm lidem uvidíte až… no do kuchyně

Když si vybavím chuť jídla, které jsem jedla jako dítě, dala si ho jednou jedinkrát nebo je to pokrm, o němž se píše v knize La Cucina - Lilly Prior, obracím se ke svému nejlepšímu příteli - internetu. Technologie už dosáhla velké podobnosti lidskému uvažování a umí se dovtípit. Do vyhledávače lze napsat něco i tak neobratného jako „cosi z čokolády, skořice a pomeranče, uvnitř to teklo, povrch křupal“ -a vyskočí několik použitelných receptů z celého světa, včetně videí.

Stačí primitivní kamera a něco střihu. Intimita kuchařských lekcí je fascinující, vidíte do kuchyní běžných lidí, mohou mít oprýskané linky, kýčovité kachličky, mixér vyspravený izolepou a na ledničce fotky svých blízkých.

Internetové celebrity v kuchyni pocházejí z nejrůznějších vrstev. Od veselých dámiček přes podivné týpky po vyhlášené šéfkuchaře. Naučí vás cokoli. Od základů, jako je uvařit těstoviny, přepustit máslo a vydlabat avokádo, až po složité vychytávky. Pokud se chcete dozvědět, jak šetrně oloupat kiwi, obraťte se na dvojici Gretchen Siegchrist a Rachel Edelman. Na food.about.com s nepředstíranou vážností ukazují, jak ukrojit špičku kiwi či jakou ránou rozdrtit česnek. Pokud vám došly peníze, pak zkuste the99centchef. blogspot.com. Rozšafný Billy Vasquez z L. A. nepatří k hollywoodské smetánce, nakupuje v supermarketech Vše za 99 centů a stejně skromně, ale nadšeně vaří. Do videa o kreolském pokrmu jambalaya zapojil vlastní mámu. Chlapík jako ze Simpsonů v něm s dobrotivou maminkou, která pamatuje Reaganovy herecké začátky, rozverně rozpráví o dětství v kuchyni. V hrnci zatím vzniká kreace na způsob českého závodkového rizota, přesto byste si s nimi za stůl okamžitě sedli.

Na rozdíl od vydesignovaných televizních pořadů se internetovou celebritou mohou stát i osmdesátileté stařenky. Nedávno jsem hledala oživení pro recept na bazalkové pesto a od té doby má v mém životě své místo Joyce z imcooked. com. Dáma s bílými vlasy do půl zad začíná tím, že nařeže bazalku na vlastní zahrádce. Její recept se od mého moc neliší, pouze k bazalce, parmazánu, česneku, piniovým oříškům a olivovému oleji ještě přidává nastrouhaný sýr romano a rozpuštěné máslo - a činí tak s dojemnou grácií.

To Eric Ripert je kuchařskou hvězdou i ve skutečném životě. Původem Francouz, který dorazil až do New Yorku, sbírá michellinské hvězdy a o jeho talentu mluví kritici z NY Times. Šéfuje vyhlášené restauraci Le Bernardin. Účinkuje v televizních debatách, publikuje kuchařky a na webu má blog aveceric.com. Tady však neběhá s pánvemi, na lince stojí jen malá trouba. Jeho videa mají dvě minuty a spočívají ve spojení delikátních surovin a několikaminutovém grilování v této troubě. Jasně, recepty jsou trochu newyorsky single a spíše k vínu, ale kdo je vidí, zatouží po svůdných lanýžích z kozího sýra či frittatě s cuketou, mátou a parmazánem.

Záhady se na kuchařských webech smrskly do příjemně jasných odpovědí. Některé adresy - jako activecooks.ning.com či foodlovers.co.nz - jsou zaměřené čistě na jídlo a lidé sem zavěšují své vizualizované recepty jako na Facebook. Jiné - jako about.com nebo videojug.com - se netýkají jen jídla, ale ve dvou- až sedmiminutových videích odpoví zřejmě na jakoukoli otázku života.

***

Minirecept

Banány s rozmarýnem z Ericovy pícky: Překrojte tři menší banány na půlku a položte je na máslem potřený alobal. Posolte, opepřete, potřete máslem a javorovým sirupem. Posypte lístky rozmarýnu. Vložte na 4 minuty do trouby. Na závěr je potřete whisky. Ideální jako příloha k bílému masu.

MEXICKÁ KUCHYNĚ NA WWW. LIDOVKY. CZ ukázky ze seriálu o vaření Planet Food - Mexiko, DVD ode dneška v prodeji ve stáncích za 49 Kč PLANET FOOD - nová DVD edice LN. Každý pátek nové DVD v novinových stáncích. 22. května - Itálie, 29. května - Francie, 5. června - Španělsko, 12. června - Mexiko, 19. června - Thajsko. Více na www.lidovky.cz/planetfood

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!