obchodníků. I dement pozná, že teplá houska v prodejně není z velkopekárny a dopečená na prodejně. Stačí ale opomenutí prodavačky s cedulkou a kontrolor udělí pokutu. Zemědělská a potravinářská komora ( stomatologická a lékařská také včetně exekutorské) jsou lobující s......
nic k divení - z celkového pohledu je rozpékání pečiva, samozřejmě k tomu určeného, normální postup. Chuťově je to v pořádku a jediné co schází je trvanlivost. Jenže dnes se dá koupit pečivo vlastně kdykoli a lidé ani nepotřebují aby chléb vydržel 4 - 5 dní. Pokud by se neprodané zboží likvidovalo šlo by o plýtvání. Pokud si vzpomenu na chléb a pečivo z usmolených samoobsluh za vlády státostrany jsem vděčen i za rozpékaný tovar z řetězce. Faktem ale je, že zákazník by měl být informován co kupuje.
Ale přiznám se - já si pro chléb, rohlíky nebo housky rád zajedu k jednomu malému soukromníkovi, stejně jako pro uzeninu či maso k dobrému řezníkovi ... Masným výrobkům z řetězců se raději vyhnu.
v supermarketech, od chvíle, co jsem v tomto oboru dlouho pracoval, takže znám technologie a tu hrůzu, co jsou občané nuceni požívat nepřeji nikomu. 2 roky zamražené maso i masné výrobky, zamražované pečivo, uzeniny bez podílu masa, separáty, humus. Lidé nejezte to, nebo bude po vás. Lepší je, si připlatit a koupit si opravdové potraviny.
Ale kde? Jak se to pozná ,co e kvalitní? Jen podle ceny ? Nebo podle názvu obch. řetězce ? Nebo u soukromníka ?
Má vyšší obsah chuťových látek i déle vydrží, než zgumovatí. Zeptejte se kteréhokoliv technologa nebo laboratoře.
Nu ale zase jsme v Evropě.Za meho mladi jsme se těšili při navratu z Jugošky na česky chleba,pivo a knedliky.Ted diky jednotne evropě jsou nam nabizeny evropske nahrašky jež maji do vonaveho vejražkoveho chleba opravdu daleko at chuti nebo i trvanlivosti.Je ostudou,že sice mame soukrome pekaře v každem většim městě,ale pochybuji zda jsou aspon vzdaleně v tomto oboru vyučeni nebo majitelum k zisku stači pologramotne zaučeni.Osobně si myslim,že pro vyrobu kvalitnich českomoravskych pekarenskych a cukrařskych vyrobku na zahraničnich pecich je třeba pekařu znalych oboru.A pokud toto profesni Cech pekařu a cukrařu nechce vidět tak všechny ty dny chleba jsou pouhymi potěmkinovštinami 21.stoleti.- Nemluvim o prodejcich ti o prodavanem zboži a standartech dnes nic vědět nemusi,ale o pekarenskych řemeslnicich.
Buˇd je to čerstvě upečené, a nebo ne. Pro lidi to nebude matoucí, naopak současný stav je silně zavádějící a nepravdivý. A když to "rozmražené", či "rozpečené" je stejně dobré, tak se nemají čeho bát.
problém je v tom, že většina lidí už dnes ani neví, jak chutná čerstvě upečené pečivo .. znají jen rohlíky a chleba za nízkou cenu v supermarketu.