Informoval o tom slovenský list SME. Složení Coca-Coly zkoumal Státní veterinární a potravinový ústav v Bratislavě. Porovnávací rozbor odhalil, že nápoj obsahuje izoglukózu namísto v západní Evropě běžně používané sacharózy. Stejné sladidlo se pak kromě Slovenska používá už jen v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku.
V čem je rozdíl?Izoglukóza Sachróza |
Podle zástupce Coca-Coly Zdeňka Vilímka však důvod není cenový, ale technologický. "Náš závod v Lúke u Piěšťan je vybavený na výrobu nápoje z tekutého fruktózovo-glukózového sirupu. Nemůže zpracovávat krystalový cukr," řekl Vilímek deníku SME.
Výroba ze sirupu je navíc jednodušší, odpadá proces rozpouštění cukru. Podle odborného garanta testu Jána Štulce nemusí většina spotřebitelů rozdíl mezi sladidly vůbec poznat. Konzument citlivější na některé druhy cukrů však odlišnou látku odhalí.
Čtěte také: |
Firma poukazuje na to, že jiný druh složení je řádně uveden na etiketě. Podle předsedy Asociace spotřebitelů Slovenska Miloše Lauka však bude turista, který přicestuje z ciziny, těžko na etiketě ve slovenštině luštit co všechno nápoj obsahuje. "Očekává, že u nás kupuje stejný zančkový nápoj, který zná. Nepředpokládá, že by v něm mohl být jiný obsah," uzavírá Lauka.