Podle výkonného ředitele svazu Vladimíra Balacha se pivovarníci inspirovali mimo jiné u tuzemských vinařů, jejichž Svatomartinské víno a s ním spojené gastronomické akce mají již několik let velký marketingový úspěch. Inspiraci výrobci piva hledali také v zahraničí, například v Irsku a tamním svátku svatého Patrika, který je mimo jiné spojen také s konzumací piva.
"Den českého piva by měl v první řadě angažovat veřejnost k hrdosti a oslavě českého piva," uvedl Balach. "Dále chceme zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblížit jí historii českého piva, zdravotní přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií," dodal.
ČTĚTE TAKÉ: |
Do oslavy zlatavého moku se zapojí většina velkých pivovarnických skupin působících v Česku a několik desítek minipivovarů. Zúčastnění výrobci představují takřka 80 procent domácí produkce piva.
Do akce zapojené restaurace připraví na Den českého piva speciální jídla. Lidé se mohou těšit také na pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů nebo návštěvy sládků v restauracích. Podrobné informace spolu se seznamem zúčastněných hospod a pivovarů naleznou lidé na webu www.denceskehopiva.cz.