6. června 2015 14:11 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Pozor na víno s chutí myších bobků i nebezpečný polský špenát, varuje inspekce

Polský špenát, který překročil limit dusičnanů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polský špenát, který překročil limit dusičnanů. | foto: Zdroj: potravinynapranyri.cz

PRAHA Překročení limitu dusičnanů v polském špenátu i víno chutnající jako myší výkaly. Potraviny na pranýři spravované Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí zveřejnily další várku nebezpečných potravin, které se nacházely v obchodech.

Čerstvý mladý špenát v balení s názvem Jung-Spinat skrýval pro kontrolory nepříjemné překvapení. „Obsah dusičnanů v potravině byl větší, než připouští příslušný právní předpis,“ píše se na webu Potraviny na pranýři. Produkt tak získal od inspektorů pomyslné razítko „nebezpečná potravina“.

V nové várce nevyhovujících potraviny se objevilo i červené víno s názvem Dcérka. Kromě toho, že nápoj obsahoval alergen oxid siřičitý, který nebyl uveden ve složení na obalu, překvapil i nepříjemnou chutí. „Víno bývá zakalené, oxidativní škrábavé chuti připomínající myší výkaly. Chuť se mění v ústech na nepřijatelnou až po několika vteřinách,“ popisují kontroloři produkt.

- Překročený limit dusičnanů u špenátu v Plzni –Zjistili jsme překročení povoleného limitu pro obsah dusičnanů (jako...

Posted by Potraviny na pranýři on 5. červen 2015

Oslizlé klobásy

V síti inspekce skončily i oslizlé a zapáchající klobásy. „Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ argumentuje portál. V Prostějově byl objeven také plesnivý čedar.

Cílem webu Potraviny na pranýři je od roku 2012 informovat spotřebitele o závadných či falšovaných potravinách.

jzlJakub Zelenka