19. prosince 2018 5:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Pravá vanilka už jen pro bohaté? Dramaticky podražila, navíc se těžko shání

Vanilka je tradiční surovinou pro výrobu vánočního cukroví | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vanilka je tradiční surovinou pro výrobu vánočního cukroví | foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

PRAHA Čím dál více Čechů si kupuje pravou vanilku a přidává ji do vánočního cukroví. Zájemce o vanilkový lusk může zaskočit, že ho obvykle nenajdou v supermarketech, ale musí pro něj do specializovaného obchodu nebo si ho objednat v e-shopu. Cena vanilky se navíc za poslední dva roky více než zdvojnásobila.

Doba, kdy se vanilkové lusky prodávaly téměř ve všech supermarketech, je pryč. „Každý rok před Vánoci kupujeme vanilkový lusk a přidáváme ho do cukroví. Letos jsme obešli nejméně čtyři supermarkety a ani v jedné prodejně vanilkový lusk neměli. Nakonec jsme si ho museli objednat přes e-shop,“ popsal strastiplnou cestu za vanilkou Zdeněk. „Navíc to vypadá, že už je to surovina jen pro bohaté. Zapatili jsme 140 korun za kus,“ dodal.

Podobnou zkušenost má i Daniela, která si pečení vánočního cukroví bez pravé vanilky neumí představit. „Nikdy se mi ještě nestalo, abych měla takový problém s nákupem vanilkového lusku. Když ho neměli v tradičních supermarketech, tak jsem zašla do luxusnějších obchodů jako je Delmart či Marks & Spencer, letos jsem nepochodila ani tady,“ svěřila se.

Drahá surovina

Dražší než stříbro

  • Cena vanilky letí v posledních letech rapidně nahoru, kvůli cyklonu dokonce jeho cena letos krátce překonala stříbro.
  • Ještě v roce 2012 stál jeden kilogram vanilky 20 dolarů (přes 400 korun).
  • O čtyři roky později se už cena za kilo pohybovala okolo 195 dolarů (4300 korun).
  • Letos byla vanilka krátce dražší než stříbro, jeho cena dosahovala 600 dolarů (přes 13 000 korun).
  • Momentálně se cena pohybuje okolo 400 dolarů (více než 9000 korun).

Ještě před dvěma lety se jeden vanilkový lusk prodával v obchodech zhruba za 50 korun. Letos ho seženete většinou za více než 100 korun, někdy jeho cena dosahuje téměř 200 korun za kus. I to může být jedním z důvodů, proč ho řada supermarketů přestala nenabízet.

Za rostoucí cenou stojí hned několik faktorů. Tím nejhlavnějším je náchylnost vanilky na počasí. Za razantní cenový skok může cyklon, který loni zdecimoval plantáže na Madagaskaru, odkud pochází tři čtvrtiny celosvětové produkce vanilky. Farmářům dělají starosti také násilné loupeže. Veřejné složky jim příliš nepomáhají, a majitelé polí tak kvůli ochraně majetku nezřídka berou spravedlnost do svých rukou. Plantáže chrání s mačetou v ruce, lupiči už kvůli vanilce zabili dokonce několik desítek lidí. Cena by mohla klesnout za tři až čtyři roky, za tuto dobu se plantáže mohou zrevitalizovat.

Vánoční záležitost

Pokud už pravou vanilku do své nabídky řetězce zařadí, tak se většinou jedná o jednorázovou akci před Vánoci. „Vanilkový lusk nabízíme pouze v rámci naší rozšířené akční nabídky zaměřené na pečení. Tu jsme zařadili již začátkem listopadu a do konce roku ji ve stejném složení opakovat neplánujeme,“ řekla pro Lidovky.cz mluvčí Lidlu Iveta Barabašová.

Podobně to řeší i Penny Market, kde se snaží vyhovět poptávce po vanilce před Velikonoci a Vánoci. Vanilkový lusk tak v tomto řetězci mohou koupit v rámci jednorázových akčních nabídek.

Některé supermarkety aromatické koření původem z Mexika nenabízí vůbec nebo v sortimentu najdeme pouze vanilkové aroma či extrakt. „Vanilkový lusk v sortimentu nemáme. Jako alternativu nabízíme vanilkovou pastu v tubě, která lusk dokáže nahradit,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Lusk nenajdete ani v řetězci Albert. „Víme, že zákazníci dávají přednost pohodlí v podobě vanilkového extraktu, který je komfortnější, jak z hlediska používání v kuchyni, tak například z pohledu trvanlivosti,“ sdělila Barbora Vanko, mluvčí Albertu.

Vanilkové lusky jsou častým cílem zlodějů.

Vanilkové lusky jsou častým cílem lupičů na Madagaskaru.

Stejně jako Zdeněk a Daniela řada lidí po neúspěšném hledání vanilky v kamenných obchodech přistoupí k nákupu lusků na internetu. Například e-shop Rohlik.cz je nabízí celoročně. Během pečící sezony zde pozorují nárůst prodeje vanilkových lusků v řádu několika desítek procent.

Češi přichází vanilce na chuť

Náhražka vanilky

  • Vanilku vidíme všude kolem, ve svíčkách, sladkostech apod. Pokud ale jíme něco s touto příchutí, tak je to velice pravděpodobně uměle ochucené. 
  • Méně než 1 % potravin s vanilkovou příchutí získalo svoji chuť díky pravým luskům. Vědci vyrábějí syntetický vanilin - který dodává vanilce svou vůni, už od 19. století. Kdysi byl extrahován z uhlí, dehtu, rýžových otrub, dřeviny a dokonce i z kravského hnoje. 
  • Dnes se drtivá většina vanilinu vyrábí pomoci petrochemického průmyslu. Umělý vanilin může být až dvacetkrát levnější než přírodní produkt.

Již více než pět let prodává pravou vanilku i Veronika Štaudová na svém e-shopu Vanilkový obchod. Během této doby si všimla rostoucího zájmu nejen o vanilkové lusky, který roste hlavně před Vánoci. „Před šesti lety Češi znali jenom lusk, za tu dobu se ale naučili používat i mletou vanilku nebo vanilkový extrakt,“ řekla pro Lidovky.cz Štaudová. I přesto ale podle ní pořád málo lidí ví, jak má vanilka správně vonět a vypadat.

„Během posledních let odbyt vanilky celkově roste, zákazníci se nebojí experimentovat a kupují například i vanilkové balíčky jako vánoční dárek,“ dodala Štaudová.

Existuje hned několik odrůd vanilky, k té nejznámější patří Bourbon, která roste pouze na Madagaskaru, Mauriciu, Réunionu a na Komorách. Na těchto ostrovech je podle Veroniky Štaudové speciální klíma a používají zde tradiční způsob zpracování. „Výsledná vůně a chuť se nedá srovnávat například s mexickou nebo indonéskou vanilkou. Odrůda Bourbon je takový Chanel mezi vanilkami,“ shrnula Štaudová.

Patrik Kozlík

Autor

Patrik Kozlíkpatrik.kozlik@lidovky.czČlánky

Najdete na Lidovky.cz