11. dubna 2019 13:15, aktualizováno  21:08 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

V Česku je více než půl tuny masa ze šarže se salmonelou. Jde o další dvě zásilky kuřecího z Polska

(ilustrační snímek) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy (ilustrační snímek) | foto: Reuters

PRAHA Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka chlazených kuřecích čtvrtek putovala do Hradce Králové-Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Bidfood uvedl, že maso z jeho skladu se spotřebovalo, zpochybnil jeho závadnost. SVS na svých závěrech trvá, uvedla, že se řídí českým veterinárním zákonem.

Kuřecí čtvrtky o hmotnosti 240 kilogramů putovaly z Drůbežího ráje v Březhradu do dvou restaurací v Pardubicích. „Takřka 100 kilogramů masa bylo zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kilogramů v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX - Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí. Zbytek masa údajně nebyl využit k lidské spotřebě. 

Výrobcem masa byla podle veterinářů firma F.H.U. Kubex z města Jelenia Góra. Podle Michala Kubiaka ze společnosti Kubex se však veterináři spletli, sdělil, že je pouze distributorem masa. „Jsem majitelem firmy Kubex a prohlašuji, že nejsme výrobci tohoto kuřecího, ale pouze jeho distributorem,“ napsal. Výrobcem podle něj měla být firma SuperDrob s provozem v Lublinu.

Druhou 300kilogramovou zásilku nyní veterináři dohledávají, informovali také polské dozorové orgány evropským systémem rychlého varování. „V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy,“ uzavřel mluvčí.

Ve výrobku byla ‚přípustná‘ salmonela

Podle firmy Bidfood Czech Republic, do jejíhož skladu v Chlumci nad Cidlinou putovala druhá zásilka, nešlo o zdravotně závadnou potravinu. S odkazem na legislativu Evropské komise to uvedla ve vyjádření. Společnost tvrdí, že v čerstvém drůbežím mase je nepřípustná přítomnost salmonelly typhimurium a salmonelly enteritidis. „V daném výrobku byla však prokázána salmonella infantis, která je z výše uvedené legislativy přípustná. Z toho vyplývá, že tato zásilka z hlediska zdravotní nezávadnosti vyhovuje legislativě evropského společenství,“ napsala firma.

Veterináři přesný název bakterie neuvedli, podle Petra Majera ze SVS postupují podle českého zákona. „Veterinární zákon říká, že pokud je v potravině zjištěna zoonóza, čili nákaza přenosná ze zvířete na člověka, tak se tato potravina neškodně likviduje,“ řekl Majer. Nebezpečná pro člověka je podle něj i salmonella infantis. Uvedl, že podle dostupných statistik Státního zdravotního ústavu je salmonella infantis za loňský rok v Česku čtvrtým nejčastějším původcem salmonelózy u lidí.

Bidfood svým odběratelům nabídl možnost kuřecí vrátit, pokud si ho například zmrazili. Prsní řízky ale měly datum použitelnosti do 3. dubna. „Vzhledem k prošlému datu spotřeby v našich skladech maso ze zmíněné zásilky není a podle našich informací se nevyskytuje ani u našich odběratelů. Vše bylo spotřebováno před uplynutím data spotřeby,“ uvedl za firmu Tomáš Potůček. Společnost ani její odběratelé podle něj nemají informace o zdravotních potížích lidí, kteří maso snědli.

V minulém týdnu informovali veterináři o jiné půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou. Maso z ní se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Řízky ze zásilky podle veterinářů dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno. Maso pocházelo od polské firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

ČTK

Najdete na Lidovky.cz