Pondělí 9. prosince 2019svátek má Vratislav 7 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
17. února 2011 13:29 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Věhlasné moravské pálenky mizí, na vině je nedostatek ovoce

Domácí pálenka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Domácí pálenka | foto: Shutterstock

BRNO Jednu z nejhorších sezon mají za sebou pálenice na jižní Moravě. Důvodem je především katastrofální neúroda ovoce. Některé výrobny alkoholu proto loni ani neotevřely. Pro ty ostatní sezona buď skončila nebo skončí v nejbližších dnech. Vyplývá to z novinářské ankety.

Podle mluvčí Celního ředitelství Brno Lady Temňákové už zavřelo 51 pěstitelských pálenic v kraji. Celkem jich je v regionu 93. Celníci jim už palírny zaplombovali. Znovu je odplombují začátkem července. "Firmy letos určitě zavírají dřív, než bylo v minulosti zvykem. Je to většinou tak o dva měsíce dříve," uvedla Temňáková.

Podle ní řada majitelů pálenic musela omezit svůj provoz a v sezoně pálila třeba jen jednou týdně. Podle zákona totiž pálenice v případě, že provoz přeruší na více než deset dní, musí vyrozumět celní správu. "Znovu by pak museli svá zařízení pročišťovat, což je pro ně složité," uvedla Temňáková.

Výroba se snížila na čtvrtinu

Špatnou sezonu potvrzují i majitelé pálenic. "Je to bída, svrab a neštovice," řekl majitel Tuřanské pálenice Jiří Vít. Odhaduje, že v sezoně vyrobil asi 5000 litrů stoprocentního alkoholu. V minulosti to bylo třikrát až čtyřikrát víc. "Meruňky skoro nebyly. Jinak se urodilo trochu švestek a trochu jablek. Horší sezonu za posledních 20 let nepamatuji," uvedl Vít.

Palírna Radlík v Jílovém u Prahy.

Podle něj někteří majitelé pálenic své provozy vůbec neotevřeli. Na druhou stranu je palíren v kraji více než v minulosti. "Většina má svoji klientelu," uvedl Vít. V Tuřanech, které jsou městskou částí Brna, skončí sezona koncem února. "Teď se mi to trochu nahrnulo, lidé spěchají. Ví, že se už bude končit," dodal Vít.

Už není co pálit

Naopak zavřeno už má palírna ve Viničných Šumicích na Brněnsku. Její majitelka Marie Stejskalová potvrzuje, že sezona byla jedna z nejslabších za posledních 15 let. Palírnu už zavřela, obvykle ji má ale v provozu do poloviny března.

"Není co pálit. Ovoce bylo kvalitní, ale bylo ho málo," řekla  Stejskalová. Letní ovoce jako meruňky nebo třešně nebyly podle ní prakticky vůbec, podzimního ovoce bylo více. "Vypálili jsme asi třetinu oproti průměrným rokům," uvedla Stejskalová.

Lidovky.cz, ČTK
Premium

Osudové jídlo: genetická odolnost je důležitější než trendy ve stravování

MUDr. Josef Jonáš je lékař působící v některých oblastech alternativní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bílé jedy, maso a pšenice. Potraviny, které jsou součástí našeho běžného jídelníčku, procházejí revolucí. Během...

Premium

POHLED: Talent, či Padája? Uměl Abraham závodit, nebo byl protežovaný?

Motocyklový závodník Karel Abraham při závodu MotoGP v Brně (17. srpna 2014) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V pátek večer mu přišel e-mail. Otevřel ho, lejstro ve španělštině pomocí internetového překladače přečetl, aby...

Premium

Chybí mi u nás výchova k práci. A vůle nechat lidi dělat, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v kuchyni své restaurace Divinis oceňované opakovaně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chod jeho restaurací už na něm nestojí, může se víc věnovat rodině, vlastnímu vydavatelství i sobě. Udržuje se v...