Pondělí 19. dubna 2021svátek má Rostislav 10 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Vyhlášená pekárna peče už 20 let. Poctivý chleba vydrží i 10 dní

Výroba chleba v soukromé turnovské Pekárně Mikula, která slaví 20 let existence. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Výroba chleba v soukromé turnovské Pekárně Mikula, která slaví 20 let existence. | foto: ČTK

TURNOV Už 20 let sází majitel turnovské Pekárny Mikula na tradiční receptury a ruční výrobu. Vyplatilo se to. Z malého podniku se čtyřmi pekaři je dnes firma s více než stovkou zaměstnanců. Pekárna přitom nedodává do žádného řetězce.

Svou produkci prodává Mikula v 27 vlastních prodejnách hlavně v Turnově, na Semilsku a v Českém ráji. Pečivo z Turnova ale mohou lidé koupit také v Jablonci nad Nisou, Železném Brodě nebo Mnichově Hradišti.

Jiří Mikula začínal s podnikáním v roce 1994 ve Mšeně na Mělnicku krátce po vyučení. "Když byla v roce 1997 na prodej pekárna v Turnově, přestěhoval jsem se," popsal své začátky majitel firmy. Začínal se čtyřmi pekaři.

"Pekli jsme jen housky, maminka je prodávala u pekárny v krámku a já je rozvážel Škodou Favorit do obchodů," zavzpomínal. Postupně začal sortiment rozšiřovat a dnes nabízí na 200 produktů. Vedle pečiva vyrábí firma i dorty a zákusky a má také vlastní výrobu lahůdek.

Za 20 let podnikání se podle Mikuly trh výrazně změnil. Na začátku neměl prakticky konkurenci, lidé přesycení produkcí velkých pekáren, měli velký zájem o novinky z menších pekáren, které v té době byly zvláštností. V 90. letech ale začala móda takzvaných francouzských pekáren.

"Jsem rád, že už lidé přišli na to, že to nafouklé pečivo není úplně to nejlepší, a v posledních letech se vracejí k tradici," poznamenal. Nejvíc se podle Mikuly prodává tradičního chleba a rohlíků, roste ale zájem o pečivo celozrnné a vícezrnné.

ČTĚTE TAKÉ:

"Lidi dnes víc zajímá, co jedí, a jsou ochotni za to i zaplatit," řekl. K oblíbeným specialitám turnovské pekárny patří například tříkilový pecen chleba. "I naše babičky dělaly takhle velký chleba, zadělávaly jednou za týden, tak aby jim ten chleba jeden týden vydržel. Tenhle bochník vydrží deset dní," řekl Mikula.

Chleba se podle něj koulí ručně a peče se podstatně déle než běžná šiška chleba. "Standardní chleba se peče tři čtvrtě hodiny a tenhle bochník se peče hodinu a půl, aby byl pořádně propečený," dodal.

,

Němci mají covidu po krk. O Velikonocích létají k moři a obcházejí nařízení

Německá farnost Neuss-Süd organizuje na Velký pátek bohoslužbu přizpůsobenou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je to až strašidelné. Velký pátek je jeden z největších křesťanských svátků, který v Bavorsku prostě nemůžete jen tak...

Kellnerovi vadilo sekání trávy ze sousedních zahrad, vzpomíná architekt Pleskot

Vila ve Vraném nad Vltavou od Josefa Pleskota pro Petra Kellnera. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mezi klienty Josefa Pleskota, jednoho z našich nejuznávanějších architektů, patřil i Petr Kellner. Pleskot pro něho...

Cíle Sparty? V první řadě úspěch v Evropě. Nejlepší sponzor je UEFA, říká Vrba

Pavel Vrba, nový trenér Sparty, pózuje nad potemnělou Letnou. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Kdyby si psal bodový plán, u první položky si může udělat fajfku. Odškrtnout, že start se povedl. Ale když Pavel Vrba...