14. února 2015 6:00 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Cena brambor spadla o 40 procent, zlevnily i další potraviny

potraviny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy potraviny | foto: Česká pozice

PRAHA Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory.

Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka a bílé víno podražilo o čtvrtinu.

Zatímco k 11. únoru loňského roku stál kilogram konzumních brambor v českých obchodech v průměru 17,55 korun, v tomto týdnu to bylo 10,41. Kilo konzumních jablek, které nyní stojí průměrně 26,40 korun, stálo loni více než 32 korun.

Zlevnily také mléčné výrobky. Kilogram eidamské cihly se v tomto týdnu prodával v průměru za 128 korun, o 23 procent levněji než před rokem. Naopak o pět procent více stálo polotučné mléko.

„Ceny komodit jsou pod výrazným tlakem dovozů a vyplývají ze situace na evropském trhu, kdy se silné agrární země snaží uplatnit za jakoukoliv cenu své výpěstky a potraviny, neuplatnitelné nejenom na ruském trhu,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Do Česka tak podle ní směřovaly například masivní dovozy italských jablek. Z Francie se dováží levné, nicméně ne příliš kvalitní brambory. České se pak vykupují za dvě koruny.

Průměrné ceny vybraných potravin v meziročním srovnání:
Cena k 11.únoru 2014Cena k 10.únoru 2015 
vepřová pečeně s kostí, kg114,55109,39
Eidamská cihla, kg 165,75 129,67 
konzumní brambory, kg 17,55 
10,41 
Pivo výčepní světlé lahvové, 500 ml 10,7610,57 
rajská jablka, kg 46,25 51,42 
jablka konzumní, kg 32,09 
26,38 

„Pokud jde o ostatní komodity, pak snížení cen jednoznačně souvisí s pokračujícím a sílícím tlakem obchodních řetězců na cenu,“ upozornila Večeřová. Obchodníci podle ní tlačí výrobce k dalšímu snižování cen až o pět procent. „Dochází tak ke stále většímu rozevírání nůžek mezi spotřebitelskými cenami a cenami výrobců,“ podotkla.

Podle ČSÚ byly potraviny a nealkoholické nápoje letos v lednu o 1,5 procenta levnější než loni. V prosinci 2014 klesaly meziročně o půl procenta, předtím pět měsíců po sobě rostly o jedno až dvě procenta. „Od listopadu 2014 působí již už ceny potravin v průměru deflačně, směrem ke snižování celkového tempa spotřebitelských cen v České republice,“ řekla ČTK analytička ČSÚ Drahomíra Dubská.

ČTK, Lidovky.cz