Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pivovary uvařily jarní piva, pochvalují si poptávku po netradičních pivech

Ekonomika

  19:00
OLOMOUC - Pivovary v Olomouckém kraji před velikonočními svátky zařadily do své nabídky jarní pivní speciály, jejichž názvy jsou ve znamení oslavy svátku Josefa, svatého Patrika i příchodu slunečného a teplého počasí. Pivovary uvařily několik stovek hektolitrů jarních speciálů a pochvalují si rostoucí poptávku po těchto netradičních druzích piv.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Dvanáctistupňové pivo Zubr Jarní ležák letos poprvé uvařil Pivovar Zubr z Přerova. „Jarním ležákem vycházíme vstříc stoupající poptávce po speciálních a silnějších pivech,“ řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Čeští pivaři loni ‚přepili‘ rok 2014. Pivovary se ale radují hlavně z exportu

Nové speciální pivo je k dostání v některých restauracích a část pivovar stočil do lahví. „Při přípravě receptury jsem se tentokrát zaměřila především na slady. Jarní ležák je uvařen z kombinace klasického a speciálního sladu zvaného karapils, který pivu dodává vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny. Do každé várky je přidáván v přesně stanoveném množství,“ podotkla sládková Pivovaru Zubr Nataša Rousková.

Pivovar Litovel zahájil distribuci jedenáctistupňového zeleného ležáku Litovel Patrik, kterým se rozhodl uctít stejnojmenného patrona Irska. Přírodní nefiltrované pivo si lidé budou moci vychutnat po celé velikonoční svátky a ve vybraných hospodách bude k dostání do konce března.

Zelené pivo

Zelené pivo Pivovar Litovel poprvé uvařil v roce 2014. První várce předcházelo dlouhé vylaďování jeho specifické chuti. „Bylo pro nás důležité, aby bylo pivo ryze přírodní, a proto jeho barva a aroma vznikají přidáním pečlivě zvolených bylin. Chuť i vůni zjemňují exotické podtóny, v nichž dominují silice pomerančů a citronů. Přesný poměr ingrediencí je naším výrobním tajemstvím,“ řekl litovelský sládek Petr Kostelecký.

Zelené pivo štamgastům zachutnalo. „Letos jsme dobu, kdy bude pivo na čepu, po velkém zájmu z loňského roku prodloužili na sedmnáct dnů. Bude k dispozici ve vybraných hostincích v regionu,“ podotkl Kostelecký.

Pivovar Holba z Hanušovic uvařil 220 hektolitrů polotmavého Josefského kroužkovaného ležáku. Při jeho výrobě používal studené chmelení, kdy se hlávkový chmel přidává až do ležáckého tanku, zatímco běžně je chmelení zahájeno už na varně. „A má i další privilegia. Třeba přidávání rozkvašené mladiny až do hotového piva. Jde o mladinu ve fázi, kdy začíná krásně kroužkovat, proto je to kroužkovaný ležák s typickým zákalem,“ řekl sládek Luděk Reichl.

Pivovary v Litovli, Hanušovicích a Přerově, které tvoří pivovarnickou skupinu PMS Přerov s ročním výstavem do jednoho milionu hektolitrů, mají v nabídce několik pivních speciálů. Vaří například před vánočními svátky nebo při výjimečných příležitostech. Produkce těchto piv se postupně zvyšuje.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Mohlo by vás zajímat