„Konkrétně se jedná o ideální polovinu objektu, druhou polovinu vlastní sladovna, od které naše pivovary odebírají slad. V tuto chvíli uvažujeme o tom, jak s nově nabytým majetkem naložíme,“ popisuje nákup Tomáš Kučera z představenstva společnosti LIF. Obnovit výrobu piva prý ale nyní nechtějí. „V našich úvahách je i další prodej celého areálu,“ dodává.
Pivovar začal budovat majitel maloskalského panství statkář Johann Romisch v roce 1833. První várka byla z podniku expedována o dva roky později a koncem 19. století už tam vařili až 70 000 hektolitrů piva ročně. V roce 1905 pivovar vyhořel, už o rok později byl ale obnoven.
V roce 1908 pak vznikla společnost Liberecko - Vratislavické a Jablonecké pivovary, která se po únoru 1948 stala národním podnikem Severočeské pivovary. V té době se v Jablonci vařilo 140 000 hektolitrů piva ročně. V 80. letech minulého století sice prošel pivovar částečnou modernizací, v roce 1991 byl ale uzavřen. Dnes tam funguje jen sladovna.
Nová svijanská pivnice
Jablonec nad Nisou je očividně pro majitele pivovaru Svijany zajímavým místem, poslední únorový den tam otevřeli další podnikovou restauraci Radnice. Nekuřácká hospoda prošla před zahájením provozu více než půlroční rekonstrukcí.
Přestavba stála 12 milionů korun, nová pivnice navazuje na koncept svijanských značkových restaurací. Architektonicky se na proměně podílelo studio VAXO, jehož rukopis nese i nedávno znovuotevřená svijanská pivnice v Praze U Rokytky. Ze sedmi píp v Jablonci teče Svijanský Máz, 450, Rytíř, Kvasničák, Kněžna, pšeničný Weizen a nealkoholický Vozka.