Stínový ministr zemědělství a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik tvrdí, že kvůli růstu DPH se zhorší kvalita potravin.
Jak by se měly změnit sazby DPHSnížená sazba DPH by se podle plánů vlády měla od roku 2012 zvýšit z deseti až na 17 procent. Růst nižší sazby DPH by kromě potravin mohl vést ke zdražení také léků, nových domů a bytů, veřejné dopravy, dodávek vody a tepla či knih. Záměr kromě KSČM kritizovala rovněž ČSSD. |
Fuksa předpokládá, že zdražení potravin by mohl přibrzdit konkurenční boj na trhu supermarketových sítí, které tlačí na snižování cen.
Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Petra Vyhnálka se ale zvýšení nižší sazby DPH projeví více než polovinou z předpokládaného nárůstu daně o pět až sedm procent. Kromě růstu daně totiž obchodní řetězce musejí zohlednit také očekávané zdražení energií a své už nyní nízké prodejní marže.
"Ziskovost českého potravinářského maloobchodu je někde kolem jednoho procenta z obratu, to znamená cokoliv, co by nákladově zatížilo obchodníky v České republice více než jedním procentem, tak je automaticky přivede do mínusu," uvedl Vyhnálek.
Může to mít likvidační vliv na chov prasat v ČR
Zdražení potravin kvůli vyšší DPH a růstu cen energií očekává i prezident Agrární komory Jan Veleba, předpokládá přenos tlaku na nižší ceny od prodejců přes zpracovatele na zemědělce. "To může mít likvidační vliv na zbytky chovu prasat v České republice, na produkci vepřového masa," uvedl Veleba.
Stát může podle Fuksy chovatelům pomoci tím, že by ovlivňoval ceny jejich vstupů a podpořil snadnější přístup českých výrobků na tuzemský trh.
Bude méně masa v párcích, tvrdí Kováčik
Kováčik uvedl, že základní sazba DPH by se měla naopak snižovat, její zvýšení by podle něj vedlo ke zhoršení kvality potravin. "Bude ještě méně masa v párcích a salámech a ještě méně přírodního tuku v máslech," řekl Kováčik.
S Velebou i Fuksou se shodli, že je třeba podporovat kvalitní domácí potraviny proti levnějším dovezeným, které splňují jen méně přísné normy Evropské unie. Podle Fuksy kvalitu potravin pomáhá zlepšit podpora regionálních potravin, projekt Čerstvá potravina nebo udělování národní značky kvality Klasa.