Úterý 15. června 2021svátek má Vít 10 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Zprávy > Byznys

Vyhlášená pekárna peče už 20 let. Poctivý chleba vydrží i 10 dní

Výroba chleba v soukromé turnovské Pekárně Mikula, která slaví 20 let existence. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Výroba chleba v soukromé turnovské Pekárně Mikula, která slaví 20 let existence. | foto: ČTK

TURNOV Už 20 let sází majitel turnovské Pekárny Mikula na tradiční receptury a ruční výrobu. Vyplatilo se to. Z malého podniku se čtyřmi pekaři je dnes firma s více než stovkou zaměstnanců. Pekárna přitom nedodává do žádného řetězce.

Svou produkci prodává Mikula v 27 vlastních prodejnách hlavně v Turnově, na Semilsku a v Českém ráji. Pečivo z Turnova ale mohou lidé koupit také v Jablonci nad Nisou, Železném Brodě nebo Mnichově Hradišti.

Jiří Mikula začínal s podnikáním v roce 1994 ve Mšeně na Mělnicku krátce po vyučení. "Když byla v roce 1997 na prodej pekárna v Turnově, přestěhoval jsem se," popsal své začátky majitel firmy. Začínal se čtyřmi pekaři.

"Pekli jsme jen housky, maminka je prodávala u pekárny v krámku a já je rozvážel Škodou Favorit do obchodů," zavzpomínal. Postupně začal sortiment rozšiřovat a dnes nabízí na 200 produktů. Vedle pečiva vyrábí firma i dorty a zákusky a má také vlastní výrobu lahůdek.

Za 20 let podnikání se podle Mikuly trh výrazně změnil. Na začátku neměl prakticky konkurenci, lidé přesycení produkcí velkých pekáren, měli velký zájem o novinky z menších pekáren, které v té době byly zvláštností. V 90. letech ale začala móda takzvaných francouzských pekáren.

"Jsem rád, že už lidé přišli na to, že to nafouklé pečivo není úplně to nejlepší, a v posledních letech se vracejí k tradici," poznamenal. Nejvíc se podle Mikuly prodává tradičního chleba a rohlíků, roste ale zájem o pečivo celozrnné a vícezrnné.

ČTĚTE TAKÉ:

"Lidi dnes víc zajímá, co jedí, a jsou ochotni za to i zaplatit," řekl. K oblíbeným specialitám turnovské pekárny patří například tříkilový pecen chleba. "I naše babičky dělaly takhle velký chleba, zadělávaly jednou za týden, tak aby jim ten chleba jeden týden vydržel. Tenhle bochník vydrží deset dní," řekl Mikula.

Chleba se podle něj koulí ručně a peče se podstatně déle než běžná šiška chleba. "Standardní chleba se peče tři čtvrtě hodiny a tenhle bochník se peče hodinu a půl, aby byl pořádně propečený," dodal.

,

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!