Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Česko německé maso potřebuje

Česko

PRAHA Některé tuzemské podniky se bez dodávek vepřového masa z Německa neobejdou, jiné naopak maso zpracovávají výhradně z domácích chovů.

Nejvíc se vepřové maso dováží z Německa, kde se v poslední době vyskytly potraviny se zvýšeným obsahem rakovinotvorných dioxinů. Právě z Německa české firmy od ledna do listopadu loňského roku dovezly vepřové maso za 4,4 miliardy korun, což je polovina veškerého importu.

Podle generálního ředitele masokombinátu Skaličan z České Skalice na Náchodsku Jiřího Jedličky nelze nákup levnějšího dotovaného vepřového masa z Německa zastavit.

„Obchodní řetězce se rozhodují podle ceny, a diktují tak, co se bude prodávat a od koho,“ řekl Jedlička. Pokud by masokombinát vyráběl jen z dražšího českého masa, na trhu by prý neuspěl. Generální ředitelka masokombinátu Kmotr – Masna Kroměříž Iveta Matisová uvedla, že firma je vázána dlouhodobými kontrakty. Import masa z Německa tak podnik nemůže zrušit. „Dbáme na bezpečí našich zákazníků. Maso, které dovážíme, kontrolujeme. Odebíráme vzorky a posíláme je do specializovaných laboratoří,“ uvedla.

Matisová upozornila i na to, že zpracovatelé musejí maso dovážet, protože produkce v Česku uspokojí potřebu jen asi z 20 procent. To potvrdil i ředitel Okresní agrární komory Kroměříž Milan Hebnar. „Je to složité. Těžko můžeme někomu něco nařídit. Je to věc každého výrobce. Produkce vepřového a hovězího je dnes už tak malá, že zpracovatelé musejí maso dovážet,“ řekl Hebnar.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy

Autor: