„Je to jednoduše proto, že mezcal je tím nejdokonalejším alkoholem na světě,“ shrnuje jednoduše výsledky výzkumů prezident institutu Sergio Inurrigarro. Ve srovnání se zástupci všech dalších alkoholických nápojů z celé zeměkoule je totiž právě mezcal tou nejčistší pálenkou ze všech.
Eva KubátováRáda o sobě říkám, že jsem „sběratelka mexických podivností“, ale formálně jsem soudní překladatelkou a tlumočnicí španělského jazyka a vystudovanou historičkou se specializací na Latinskou Ameriku. Mou skutečnou vášní je ale pronikat čím dál hlouběji do mexické kultury (a hlavně gastronomie, protože láska k Mexiku rozhodně prochází žaludkem). A jsou to právě takové ty každodenní podivnosti, co mi dodnes, po letech žití v Mexico City, zvedají překvapeně obočí anebo koutky úst v úsměv. A alespoň špetku z nich bych Vám ráda promítla do svého blogu na lidovkách, přičemž další špetku pak najdete v knize Mexikopedie, která spatří světlo světa v listopadu 2020, či na webu Mexikopedie. |
Podívejme se tomu ale blíže na zoubek. Tedy, respektive, na játra. Protože ta hrají ve štěpení alkoholových monosacharidů hlavní roli při jejich vylučování z lidského těla. Právě problematika takového štěpení způsobuje nepěkné kocoviny, ve větší či menší míře prakticky u konzumace každého typu alkoholu. Pravidlem pak samozřejmě bývá, že čím kvalitnější nápoj, tím jednodušší štěpení a v souladu s tím také lehčí kocovina.
Jaké je ale překvapení, že namísto běžných monosacharidů mezcal obsahuje polysacharidy, které se začínají rozkládat přirozeně samy o sobě, ihned po jejich konzumaci. Štěpicí proces u něj tak začíná prakticky hned ve vašich ústech a šetří tak játra. Očekávaná kocovina se tak při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná. Však si to sami zkuste a uvidíte. Jak totiž mezcal jednou okusíte, už nebudete chtít pít nic jiného.
A jaké jsou vaše (ne)kocovinové zkušenosti s mezcalem?