Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Česko

2023: nejdřív bouře, pak klid. Příští rok přinese volbu hlavy státu i několik obřích tendrů

Německá zbrojovka Rheinmetall nabídne do tendru vozidlo Lynx. foto: Rheinmetall

Sice jde o jediné volby, které nás budou čekat, o to více se s napětím očekává, kdo v březnu po deseti letech na Pražském hradě vystřídá Miloše Zemana. A jak bude vypadat jeho soužití s kabinetem Petra Fialy.
  20:00

Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel, kteří mají dle agentur aktuálně nejvyšší šance usednout ve funkci prezidenta republiky, představují odlišné modely.

„Vidíme u nich střet tří odlišných koncepcí v náhledu na politiku. Máme tu jednoho zkušeného a protřelého politika, který by měl tendenci ovlivňovat vládu v ekonomické a sociální oblasti,“ řekl Jan Herzmann na adresu expremiéra Babiše (ANO).

Dle experta na nálady veřejnosti a volební chování by další dva kandidáti zastávali nejvyšší úřad jinak. „Dále tu máme člověka, který získal výrazné vojenské a diplomatické zkušenosti, jenž by se pravděpodobně soustředil na působení v mezinárodním prostoru. V tom by s vládou Petra Fialy zřejmě velmi souzněl. V dalších oblastech by vládní politiku ovlivňoval spíše méně,“ odhaduje Herzmann přístup Petra Pavla.

„Přímá volba prezidenta je neštěstí.“ Exprezident Václav Klaus popisuje, jak vypadal její zrod

Nejméně politických zkušeností má ekonomka Nerudová. „Její ambicí je reprezentovat občanskou společnost podobně jako slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Není v tuto chvíli ale jasné, zda by měla sílu a schopnosti postavit se politickým matadorům, kteří v Česku určovali politiku posledních řekněme deset let,“ domnívá se Herzmann.

Megatendry i síla pětikoalice

Za rozhodující vzhledem k výsledku voleb označuje volební účast a také to, jak kandidáti „zazáří“ v klíčových televizních debatách. Příští prezident bude muset vybrat například polovinu ústavních soudců. Do domácí politiky mimo volby ale bezpochyby promluví i několik megatendrů ohledně armády i Dukovan.

Pro politický provoz v příštím roce bude důležitá soudržná vládní pětikoalice. Může ji rozkývat stále nevyjasněná vláda v Praze, kde dál vládne pirátský primátor Zdeněk Hřib, protože koalice Spolu nedokázala sehnat v novém zastupitelstvu většinovou podporu pro Bohuslava Svobodu z ODS. Prvním testem kabinetu však může být otázka nastavení daňového systému.

„Vznikají první trhlinky. Každého napadne odlišný názor KDU-ČSL a ODS v otázce daňové reformy. Rozdílů v pohledech na fiskální a sociální politiku je tam více,“ uvedl Herzmann. Zatímco lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka opakovaně volá po zvýšení daní u lidí s vysokými příjmy, premiér Petr Fiala naposledy v pátek v rozhovoru pro web iDNES.cz takové nápady odrážel.

Uchazeči o dostavbu Dukovan předložili úvodní nabídky. ČEZ musí pročíst desetitisíce stran dokumentů

„Bavme se o tom, kde může stát uspořit na výdajích, bavme se o tom, jak ještě lépe zacílit naše opatření, jestli je struktura daní nastavena spravedlivě, u spotřební daně třeba podle škodlivosti a společenské prospěšnosti některých věcí, o tom se bavme, ale nechoďme tou nejsnazší cestou – tak teď zvýšíme daně a bude to vyřešeno. To si myslím, že není správně,“ prohlásil premiér. Domácí politiku bude v příštím roce určovat také doznívající pandemická krize, hrozící evropská hospodářská recese, válka na Ukrajině či působení antisystémových skupin a dezinformační scéna.

Modernizace armády

Očekává se rovněž uzavření několika strategických zakázek spojených s modernizací armády. Nejdále je nákup 210 bojových vozidel pěchoty za 52 miliard korun ze Švédska. Do října by měla mít vláda také jasno, zda nakoupí americké nadzvukové stíhačky F-35.

Do konce roku bude známé i jméno vítěze tendru na stavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, o které se ucházejí firmy z Francie, Jižní Koreje a USA. „Očekáváme, že náš tým bude příští rok studovat nabídky všech tří potenciálních dodavatelů, jednat s nimi a do konce září pak obdržíme finální nabídky. Do konce roku je vyhodnotíme. S tímto naším posouzením jednotlivých uchazečů do konce roku 2023 seznámíme vládu a ta následně rozhodne,“ popsal scénář Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...