2 V severoitalském horském kraji Valle d’Aosta si srdce místních obyvatel získal uvařený zelený chřest (1 kg), jenž je naskládán do zapékací mísy, pokladen sýrem (120 g) a šunkou (120 g), zalit vejci (2) rozšlehanými s parmezánem (2 lžíce) a pečen 15-20 minut při 180 °C.
3 Netradiční řeckou variací na zelený chřest je pokrm sestávající z uvařeného zeleného chřestu (1 kg) zlehka osmahnutého na olivovém oleji, zakápnutého balsamikovým octem (1 lžíce) prohřátým na pánvi s bazalkou (2 lžíce), a posypaného nakrájenými vejci (2) a sýrem Feta (200 g).
4 Francouzi přispěli do chřestového světa krémovou polévkou, kterou lze zhotovit z jíšky (20 g másla + 20 g mouky) zředěné drůbežím vývarem (60 cl) a povařené, do níž je vmíchán v páře uvařený a rozmixovaný zelený chřest (500 g), a poté mimo oheň žloutky (2) rozšlehané s tekutou smetanou (20 cl).