Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chřest

Etiketa pro Čechy: Nebuďte barbaři, jezte chřest rukou. Jako králové

Premium

Pokrm králů a křupavá delikatesa je nyní na vrcholu své sezony. Chřest je všude a jeho křehkým hlavičkám nelze odolat v salátech, koláčích či v doprovodu holandské omáčky. Pokud se ale na talíři...

27. května 2024

Chřestové hody: uvařte si lahodnou krémovou polévku nebo křehké pazochy v té nejklasičtější úpravě

Stonkům chřestu se někdy říká také pazochy, výhonky, případně prýty a jako u každé jarní zeleniny platí, že nejlepší jsou mladé a čerstvé. Bílá varianta je jako stvořená pro jemné krémové polévky.

29. dubna 2024

Velké chřestové finále: šťavnaté „bílé zlato“, křupavé krokety a jemná máslová omáčka

Právě končí. Zatímco start chřestové sezony ze všeho nejvíc závisí na počasí (čím je na jaře tepleji, tím dříve chřest roste a sklízí se), konec je pevně daný: tradičně připadá na svátek svatého...

26. června 2023

Král zeleniny po roce zase na menu. Jak připravit chřest, poradí šéfkuchař Drdel

Čerstvost, jemnost, jednoduchost. To jsou nejdůležitější pravidla práce s chřestem. Už jeho název vzbuzuje lehké křupnutí v puse, kromě toho je přirozeně sladký, křehký a šťavnatý. Ne nadarmo se mu...

15. května 2023

Grilování baví i ty, kteří by jinak neumíchali ani vajíčka, říká šéfkuchař Marek Fichtner

Premium

Šéfkuchař a porotce prvních řad televizní soutěže MasterChef Česko Marek Fichtner o tom, jak vypadá moderní slepice na paprice, jak vařil v poušti pro saúdskoarabského krále a taky o tom, jak nalákat...

11. června 2022

Křehký chřest. Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak si na něm nejvíce pochutnáte

Chřest je možné zapékat, krátce povařit s vajíčkem či těstovinami, posypat opraženou strouhankou a polít máslem, přidat jej do salátu nebo z něj třeba vymixovat jemnou polévku. Ale ještě než se do...

30. května 2022

Poslední slovo Jaroslava Veise: Cermatová sezona

Premium

Bývaly časy, kdy se týdnům zhruba od půli dubna do půli června říkalo chřestová sezona, protože tou dobou se bílé, zelené či fialové stonky chřestu, zvaného též královská zelenina, sklízí a jsou...

27. května 2022  19:04

Snižují hladinu cukru v krvi a mají léčivé účinky. Kam vyrazit na májovky a proč si jich houbaři cení?

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka - Calocybe gambosa. Májovky mají nezaměnitelnou vůni, okurkově moučnou, a někteří houbaři ji považují za nejlepší...

20. května 2022

Chuti chřestu se klonili už Egypťané. Jak v kuchyni naložit s královskou zeleninou?

Premium

Pěstování českého chřestu nesvědčila pandemie a kvůli válce na Ukrajině je zase nedostatek zkušených rukou, které by ho dovedly rychle a šetrně sklidit. Proč jsme zapomněli na chuť bílého a zeleného...

24. dubna 2022

Krémový bílý chřest. Jak na polévku z něj poradí Jan Punčochář

Bílý chřest předchází pověst „toho problematičtějšího“ z dvojice chřestů. Na rozdíl od zelených (případně fialových) pazochů je jej potřeba nejdřív důkladně oloupat. Tuto nevýhodu mu ale odpustíme...

21. června 2021

Vejce a chřest jsou skvělá kombinace. Vyzkoušejte bílkovou omeletu

Klíčky, bylinky, chřest, špenát, vejce nebo ředkvičky dodají po náročné zimě na talíř barevnou porci nové energie. Zkuste si udělat vydatnou snídani. Jak na bílkovou omeletu s chřestem a ricottou?

14. března 2021  5:37

Kuře supréme s šafránovým rizotem a chřestem podle šéfkuchaře

Jak na kuře supreéme? Pojem supréme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jedná se o prsa zároveň s křídlem. Jestli jste ho nikdy nezkoušeli, máme pro vás recept od šéfkuchaře Hynka Vávry z...

30. srpna 2020  6:44,  aktualizováno  15:44

Sklizeň chřestu v Hostíně byla méně kvalitní než vloni, poznamenal ji i nedostatek brigádníků

Hostín (Mělnicko) Sklizeň chřestu v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku byla letos podobná jako loni, ale méně kvalitní. Ovlivnilo ji dubnové suché počasí i nedostupnost zahraničních brigádníků kvůli pandemii...

23. srpna 2020  14:25

Rozlučka ve svěžím stylu. Zkuste kombinaci zeleniny a ovoce, radí Punčochář

Letní saláty mohou mít tisíce podob. Pokud se nebráníte kombinaci zeleniny s ovocem, vyzkoušejte třeba ten z ředkviček, jahod a chřestu. Jejich sezona se chýlí ke konci, takže to nejspíš bude jedna z...

6. července 2020  5:48,  aktualizováno  9:48

Polévka z bílého chřestu. Pošírované vejce jí dodá šmrnc a správnou chuť

Vaření z královské zeleniny není žádná věda, nejdůležitější je sehnat opravdu čerstvé výhonky. Jak na polévku z bílého chřestu poradí šéfkuchař Pavel Buchwaldek z Impact Hubu K10.

13. května 2020  5:25

Velká chřestová klasika. Stačí holandská omáčka a vejce, radí Jan Punčochář

Chřest. Jako by už to samotné slovo znělo křehce a křupavě. Chřest takový – hlavně pokud je čerstvý – opravdu být umí, a navíc taky jemný, přirozeně sladký, šťavnatý a v kuchyni univerzální. Ne...

11. května 2020  5:57

Klasika k MDŽ? Tři ohnuté karafiáty a asparágus. Ty doby jsou pryč, říká florista

Ačkoli jsou karafiáty krásné květiny, jejich mimořádná obliba za minulého režimu jim ublížila. Teprve nyní se vracejí zpět do kurzu. „Věřím, že za čas se budou opět hrdě řadit mezi ostatní oblíbené,...

7. března 2020  5:40

Chřestová polévka s parmazánovými krekry. Jak na ni?

Chřest patří mezi typické jarní sezónní suroviny. Hodně lidí se ho zbytečně bojí nebo ho připravuje stále stejným způsobem, takže se brzy přejí. Blanšírovaný, vařený či pečený chřest s holandskou...

5. října 2019  5:42

Italové v kuchyni. Těstoviny penne carbonara s chřestem

UVNITŘ VIDEO Od koho jiného se naučit, jak připravit pravé italské rizoto či těstoviny, než od Itala? Nechce se vám trávit v kuchyni při přípravě večeře příliš mnoho času? Zkuste chutné a přitom na...

28. května 2019  5:10

Zelený chřest s kuřecím masem v kokosové omáčce

Tento pokrm je vhodný pro všechny metabolické typy. Je lehký a přitom výborně sytí. Pomalí spalovači si mohou z kuřecího vybrat libová prsa, rychlí spalovači naopak dají přednost kuřecím stehnům s...

23. května 2019  6:57

Italové v kuchyni. Jak na chřest s vejci?

Od koho jiného se naučit, jak připravit pravé italské rizoto či těstoviny, než od Itala? Nechce se vám trávit v kuchyni při přípravě večeře příliš mnoho času? Zkuste chutné a přitom na přípravu...

21. května 2019  5:57

Jak na chřestový salát? Poradí známá novinářka a foodblogerka

Poslední roky chřest v Česku zažívá nebývalou renesanci. Dokonale křupavé a šťavnaté výhonky obou barev připravíte kombinací krátkého pobytu v horké vodě a následného šokového zchlazení.

13. května 2019  6:40

Čas chřestu. Lidé stále nevědí, jak ho jíst, říkají jeho pěstilelé

Praha Český chřest býval pojem a za Rakouska-Uherska se vozil do kuchyně císařského dvora. O jeho obrodu se už několik let snaží Petr Šandera a Jiří Šafář z Hostína u Vojkovic. Právě díky nim se zelené a...

5. května 2019

ŠÁDA: Jaro patří vajíčkům. Vyzkoušejte je s chřestem a kaviárem

Pokud se vám po Velikonocích vajíčka ještě nepřejedla, neváhejte si z nich vytvořit lahodné pokrmy. Nejen v jarní kuchyni jsou k nezaplacení. Skvělá jsou například do salátů, na pomazánky, ale hodí...

1. května 2019  6:20

Chřest je elixír mládí. Stimuluje krvetvorbu a hormonální procesy, říká pěstitel

Český chřest má dlouhou tradici, která se v posledních letech znovu obnovuje. Čím je ten český tak výjimečný? A jaké má zdravotní benefity? „Oproti chřestu z dovozu je ten náš čerstvý také slaďoučký,...

23. dubna 2019  6:18

Jde to i na sladko. Připravte si chřestový koláč podle cukráře

Chřestová sezona stále ještě neskončila, pokud si chcete dopřát ještě jeden neobvyklý pokrm z královské zeleniny, zkuste chřestový koláč od cukráře Lukáše Skály.

3. června 2018  5:59

ŠÁDA: Chřest, lahůdka s léčivými účinky

Králem jarní kuchyně je podle mě rozhodně chřest. Dokonce i zarytí milovníci masa jsou ochotni ho jíst samotný, tak lahodná zelenina to je.

23. května 2018  6:18

Přichází sezóna chřestu. Přidejte si ho do rizota, těstovin či salátu

Květen a červen jsou jedinými měsíci v roce, kdy u nás roste chřest. Tato zdravá a chutná zelenina se dá konzumovat i jako hlavní chod, my vám ale přinášíme několik neobvyklých receptů na to, jak...

11. května 2018  6:30

Chřest v nejlepší formě. Bílý s kerblíkovým dipem, zelený s mátou a mandlemi

Jarní dny nám přinášejí kromě teplého počasí i absolutně čerstvou ranou zeleninu. Je to jako se vším, za chvilku vrchol její sezóny pomine a my si jen vzpomeneme jaké to bylo skvělé mít právě...

5. května 2018

Sezona chřestožroutů začala. Sklizeň tento rok obohatí speciální typ fialového chřestu

HOSTÍN/PRAHA Chřestová sezona v Česku je zahájena. Sklizeň bílého šparglu začala již minulý týden, do prodeje jdou jeho první svazky právě dnes. Sběr zelené odrůdy začne o pár dní později. Po povodních a mrazech,...

16. dubna 2018

VIDEORECEPT: Jak na indonéské hovězí nudličky? Nechte si poradit od šéfkuchaře

Neznáte indonéskou kuchyň? V osmém díle nového seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu...

16. května 2017  6:31

Rizoto s medvědím česnekem a chřestem. I klasická pochoutka může překvapit

Rizota jsou vysloveně lahodným pokrmem, mají totiž mnoho dobrých chutí, přesto jsou z jednoduché suroviny - rýže. Mluvím o těch pravých italských risotto a raději zapomínám na podobu rizot ve...

29. dubna 2017  6:58

Tradice, buržoazní přežitek a náročné pěstování. Jak je to s českým chřestem?

PRAHA Z Prahy je to k Mělníku kousek a já jsem se vypravila podívat, jak se klube, sklízí a zpracovává chřest ve firmě Český chřest. Opravdu stojí za to na farmu zavítat, chřest si tady můžete koupit v té...

28. dubna 2017  6:08

Český chřest na bramborovém rösti. Bílá královská zelenina začíná sezonu

Bílý chřest zahajuje chřestovou sezónu, jemnější zelený, který se pěstuje na povrchu, nastupuje po sklizni toho bílého. Ačkoliv zelený chřest je možná známější díky dovozu, pro opravdové labužníky je...

22. dubna 2017  6:55

SOMELIÉR: Jarní osvěžení. Jaká vína si vybrat?

Jaro je tady a já bych tentokráte rád navázal na svého kolegu a kamaráda Honzu Punčocháře, který před pár dny psal o jarních surovinách a pokrmech. Nejen pro kuchaře, ale myslím, že pro nás všechny...

12. dubna 2017  6:43

Jarní očista. Vyzkoušejte léčivou chřestovou polévku

V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar z kostí nebo drůbeže anebo vývar ze zeleniny. Nejenže chutná báječně, je také nesmírně léčivý. Má protizánětlivé účinky, chrání před rakovinou a podporuje...

2. dubna 2017  6:07