Chřest
Etiketa pro Čechy: Nebuďte barbaři, jezte chřest rukou. Jako králové
Pokrm králů a křupavá delikatesa je nyní na vrcholu své sezony. Chřest je všude a jeho křehkým hlavičkám nelze odolat v salátech, koláčích či v doprovodu holandské omáčky. Pokud se ale na talíři...
Chřestové hody: uvařte si lahodnou krémovou polévku nebo křehké pazochy v té nejklasičtější úpravě
Stonkům chřestu se někdy říká také pazochy, výhonky, případně prýty a jako u každé jarní zeleniny platí, že nejlepší jsou mladé a čerstvé. Bílá varianta je jako stvořená pro jemné krémové polévky.
Velké chřestové finále: šťavnaté „bílé zlato“, křupavé krokety a jemná máslová omáčka
Právě končí. Zatímco start chřestové sezony ze všeho nejvíc závisí na počasí (čím je na jaře tepleji, tím dříve chřest roste a sklízí se), konec je pevně daný: tradičně připadá na svátek svatého...
Král zeleniny po roce zase na menu. Jak připravit chřest, poradí šéfkuchař Drdel
Čerstvost, jemnost, jednoduchost. To jsou nejdůležitější pravidla práce s chřestem. Už jeho název vzbuzuje lehké křupnutí v puse, kromě toho je přirozeně sladký, křehký a šťavnatý. Ne nadarmo se mu...
Grilování baví i ty, kteří by jinak neumíchali ani vajíčka, říká šéfkuchař Marek Fichtner
Šéfkuchař a porotce prvních řad televizní soutěže MasterChef Česko Marek Fichtner o tom, jak vypadá moderní slepice na paprice, jak vařil v poušti pro saúdskoarabského krále a taky o tom, jak nalákat...
Křehký chřest. Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak si na něm nejvíce pochutnáte
Chřest je možné zapékat, krátce povařit s vajíčkem či těstovinami, posypat opraženou strouhankou a polít máslem, přidat jej do salátu nebo z něj třeba vymixovat jemnou polévku. Ale ještě než se do...
Poslední slovo Jaroslava Veise: Cermatová sezona
Bývaly časy, kdy se týdnům zhruba od půli dubna do půli června říkalo chřestová sezona, protože tou dobou se bílé, zelené či fialové stonky chřestu, zvaného též královská zelenina, sklízí a jsou...
Snižují hladinu cukru v krvi a mají léčivé účinky. Kam vyrazit na májovky a proč si jich houbaři cení?
Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka - Calocybe gambosa. Májovky mají nezaměnitelnou vůni, okurkově moučnou, a někteří houbaři ji považují za nejlepší...
Chuti chřestu se klonili už Egypťané. Jak v kuchyni naložit s královskou zeleninou?
Pěstování českého chřestu nesvědčila pandemie a kvůli válce na Ukrajině je zase nedostatek zkušených rukou, které by ho dovedly rychle a šetrně sklidit. Proč jsme zapomněli na chuť bílého a zeleného...
Krémový bílý chřest. Jak na polévku z něj poradí Jan Punčochář
Bílý chřest předchází pověst „toho problematičtějšího“ z dvojice chřestů. Na rozdíl od zelených (případně fialových) pazochů je jej potřeba nejdřív důkladně oloupat. Tuto nevýhodu mu ale odpustíme...
Vejce a chřest jsou skvělá kombinace. Vyzkoušejte bílkovou omeletu
Klíčky, bylinky, chřest, špenát, vejce nebo ředkvičky dodají po náročné zimě na talíř barevnou porci nové energie. Zkuste si udělat vydatnou snídani. Jak na bílkovou omeletu s chřestem a ricottou?
Kuře supréme s šafránovým rizotem a chřestem podle šéfkuchaře
Jak na kuře supreéme? Pojem supréme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jedná se o prsa zároveň s křídlem. Jestli jste ho nikdy nezkoušeli, máme pro vás recept od šéfkuchaře Hynka Vávry z...
Sklizeň chřestu v Hostíně byla méně kvalitní než vloni, poznamenal ji i nedostatek brigádníků
Hostín (Mělnicko) Sklizeň chřestu v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku byla letos podobná jako loni, ale méně kvalitní. Ovlivnilo ji dubnové suché počasí i nedostupnost zahraničních brigádníků kvůli pandemii...
Rozlučka ve svěžím stylu. Zkuste kombinaci zeleniny a ovoce, radí Punčochář
Letní saláty mohou mít tisíce podob. Pokud se nebráníte kombinaci zeleniny s ovocem, vyzkoušejte třeba ten z ředkviček, jahod a chřestu. Jejich sezona se chýlí ke konci, takže to nejspíš bude jedna z...
Polévka z bílého chřestu. Pošírované vejce jí dodá šmrnc a správnou chuť
Vaření z královské zeleniny není žádná věda, nejdůležitější je sehnat opravdu čerstvé výhonky. Jak na polévku z bílého chřestu poradí šéfkuchař Pavel Buchwaldek z Impact Hubu K10.
Velká chřestová klasika. Stačí holandská omáčka a vejce, radí Jan Punčochář
Chřest. Jako by už to samotné slovo znělo křehce a křupavě. Chřest takový – hlavně pokud je čerstvý – opravdu být umí, a navíc taky jemný, přirozeně sladký, šťavnatý a v kuchyni univerzální. Ne...
Klasika k MDŽ? Tři ohnuté karafiáty a asparágus. Ty doby jsou pryč, říká florista
Ačkoli jsou karafiáty krásné květiny, jejich mimořádná obliba za minulého režimu jim ublížila. Teprve nyní se vracejí zpět do kurzu. „Věřím, že za čas se budou opět hrdě řadit mezi ostatní oblíbené,...
Chřestová polévka s parmazánovými krekry. Jak na ni?
Chřest patří mezi typické jarní sezónní suroviny. Hodně lidí se ho zbytečně bojí nebo ho připravuje stále stejným způsobem, takže se brzy přejí. Blanšírovaný, vařený či pečený chřest s holandskou...
Italové v kuchyni. Těstoviny penne carbonara s chřestem
UVNITŘ VIDEO Od koho jiného se naučit, jak připravit pravé italské rizoto či těstoviny, než od Itala? Nechce se vám trávit v kuchyni při přípravě večeře příliš mnoho času? Zkuste chutné a přitom na...
Zelený chřest s kuřecím masem v kokosové omáčce
Tento pokrm je vhodný pro všechny metabolické typy. Je lehký a přitom výborně sytí. Pomalí spalovači si mohou z kuřecího vybrat libová prsa, rychlí spalovači naopak dají přednost kuřecím stehnům s...
Italové v kuchyni. Jak na chřest s vejci?
Od koho jiného se naučit, jak připravit pravé italské rizoto či těstoviny, než od Itala? Nechce se vám trávit v kuchyni při přípravě večeře příliš mnoho času? Zkuste chutné a přitom na přípravu...
Jak na chřestový salát? Poradí známá novinářka a foodblogerka
Poslední roky chřest v Česku zažívá nebývalou renesanci. Dokonale křupavé a šťavnaté výhonky obou barev připravíte kombinací krátkého pobytu v horké vodě a následného šokového zchlazení.
Čas chřestu. Lidé stále nevědí, jak ho jíst, říkají jeho pěstilelé
Praha Český chřest býval pojem a za Rakouska-Uherska se vozil do kuchyně císařského dvora. O jeho obrodu se už několik let snaží Petr Šandera a Jiří Šafář z Hostína u Vojkovic. Právě díky nim se zelené a...
ŠÁDA: Jaro patří vajíčkům. Vyzkoušejte je s chřestem a kaviárem
Pokud se vám po Velikonocích vajíčka ještě nepřejedla, neváhejte si z nich vytvořit lahodné pokrmy. Nejen v jarní kuchyni jsou k nezaplacení. Skvělá jsou například do salátů, na pomazánky, ale hodí...
Chřest je elixír mládí. Stimuluje krvetvorbu a hormonální procesy, říká pěstitel
Český chřest má dlouhou tradici, která se v posledních letech znovu obnovuje. Čím je ten český tak výjimečný? A jaké má zdravotní benefity? „Oproti chřestu z dovozu je ten náš čerstvý také slaďoučký,...
Jde to i na sladko. Připravte si chřestový koláč podle cukráře
Chřestová sezona stále ještě neskončila, pokud si chcete dopřát ještě jeden neobvyklý pokrm z královské zeleniny, zkuste chřestový koláč od cukráře Lukáše Skály.
ŠÁDA: Chřest, lahůdka s léčivými účinky
Králem jarní kuchyně je podle mě rozhodně chřest. Dokonce i zarytí milovníci masa jsou ochotni ho jíst samotný, tak lahodná zelenina to je.
Přichází sezóna chřestu. Přidejte si ho do rizota, těstovin či salátu
Květen a červen jsou jedinými měsíci v roce, kdy u nás roste chřest. Tato zdravá a chutná zelenina se dá konzumovat i jako hlavní chod, my vám ale přinášíme několik neobvyklých receptů na to, jak...
Chřest v nejlepší formě. Bílý s kerblíkovým dipem, zelený s mátou a mandlemi
Jarní dny nám přinášejí kromě teplého počasí i absolutně čerstvou ranou zeleninu. Je to jako se vším, za chvilku vrchol její sezóny pomine a my si jen vzpomeneme jaké to bylo skvělé mít právě...
Sezona chřestožroutů začala. Sklizeň tento rok obohatí speciální typ fialového chřestu
HOSTÍN/PRAHA Chřestová sezona v Česku je zahájena. Sklizeň bílého šparglu začala již minulý týden, do prodeje jdou jeho první svazky právě dnes. Sběr zelené odrůdy začne o pár dní později. Po povodních a mrazech,...
VIDEORECEPT: Jak na indonéské hovězí nudličky? Nechte si poradit od šéfkuchaře
Neznáte indonéskou kuchyň? V osmém díle nového seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu...
Rizoto s medvědím česnekem a chřestem. I klasická pochoutka může překvapit
Rizota jsou vysloveně lahodným pokrmem, mají totiž mnoho dobrých chutí, přesto jsou z jednoduché suroviny - rýže. Mluvím o těch pravých italských risotto a raději zapomínám na podobu rizot ve...
Tradice, buržoazní přežitek a náročné pěstování. Jak je to s českým chřestem?
PRAHA Z Prahy je to k Mělníku kousek a já jsem se vypravila podívat, jak se klube, sklízí a zpracovává chřest ve firmě Český chřest. Opravdu stojí za to na farmu zavítat, chřest si tady můžete koupit v té...
Český chřest na bramborovém rösti. Bílá královská zelenina začíná sezonu
Bílý chřest zahajuje chřestovou sezónu, jemnější zelený, který se pěstuje na povrchu, nastupuje po sklizni toho bílého. Ačkoliv zelený chřest je možná známější díky dovozu, pro opravdové labužníky je...
SOMELIÉR: Jarní osvěžení. Jaká vína si vybrat?
Jaro je tady a já bych tentokráte rád navázal na svého kolegu a kamaráda Honzu Punčocháře, který před pár dny psal o jarních surovinách a pokrmech. Nejen pro kuchaře, ale myslím, že pro nás všechny...
Jarní očista. Vyzkoušejte léčivou chřestovou polévku
V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar z kostí nebo drůbeže anebo vývar ze zeleniny. Nejenže chutná báječně, je také nesmírně léčivý. Má protizánětlivé účinky, chrání před rakovinou a podporuje...