11. května 2018 6:30 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Přichází sezóna chřestu. Přidejte si ho do rizota, těstovin či salátu

Chřest. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chřest. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Květen a červen jsou jedinými měsíci v roce, kdy u nás roste chřest. Tato zdravá a chutná zelenina se dá konzumovat i jako hlavní chod, my vám ale přinášíme několik neobvyklých receptů na to, jak ochutit chřestem klasické pokrmy jako rizoto, těstoviny či salát.

Krémové rizoto s chřestem

Ingredience na 4 porce:

  • 350 g chřestu
  • 1 hrnek rýže
  • 1 polévková lžíce mascarpone
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • voda
  • cukr
  • sůl
  • olej
  • volitelně parmezán

Chřest umyjeme a oddělíme čerstvou zelenou část od bílé dřevnaté. Dáme vařit půl litru vody a rozmícháme do ní jednu polévkovou lžíci soli a jednu polévkovou lžíci cukru. Následně přidáme chřest a vaříme asi 6 minut. Poté chřest vyjmeme a jeho zelené části nakrájíme na kolečka. Z bílých částí odstraníme dřevnatou slupku, nakrájíme je na malé kousky, vložíme je do mixéru a zalijeme je chřestovým vývarem.

Nakrájíme si jednu větší cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli osmahneme na oleji, poté k ní přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Následně přidáme jeden hrnek rýže (ideálně odrůdy arborio, která je na rizoto nejvhodnější), vše opět krátce restujeme a pak ji zalijeme 1,5 litrem vařící vody. Jakmile rýže změkne a většina vody se odpaří, doplníme do rizota rozmixovanou směs a jednu polévkovou lžíci mascarpone. Když rizoto dosáhne ideální konzistence, přidáme zelené kousky chřestu. Můžeme doplnit také hoblinkami parmazánu.

Těstoviny s chřestem

Ingredience na 2 porce:

  • 150 g zeleného chřestu
  • 250 g těstovin (ideálně pappardele nebo tagliatele)
  • 120 g parmezánu
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • kajenský pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu a přecedíme. Česnek mezitím nakrájíme na stroužky a chřest i cuketu na tenké plátky. Cuketu a česnek pak osmahneme na olivovém oleji. Následně přidáme citronovou šťávu a chřest. Dochutíme solí, pepřem a kajenským pepřem. Za stálého míchání pak restujeme asi 5 minut. Chřest by neměl zcela změknout. Poté smícháme s těstovinami a citronovou kůrou, zalijeme 100 mililitry horké vody a přidáme 60 gramů nastrouhaného parmezánu. Následně směs vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Poté těstoviny posypeme zbylým parmezánem.

Salát s chřestem a vejci

Ingredience na 2 porce:

  • 150 g zeleného chřestu
  • 100 g tvrdého sýra (např. eidamu či ementálu)
  • 3 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 hlávkový salát
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • cukr

Uvaříme si vodu, osolíme ji a lehce osladíme. Pak do ní vložíme chřest a povaříme jej. Následně chřest necháme okapat a rozkrájíme ho na středně velké kousky.

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme a nakrájíme rajčata. Salát omyjeme a natrháme ho na menší kousky. V míse smícháme olej, citronovou šťávu a pepř a vše našleháme. Poté přidáme chřest, rajčata a salát a směs promícháme. Nakonec ozdobíme vejci a posypeme nastrouhaným sýrem.

Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku
Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku

Na 7. září připadá Světový den Duchennovy svalové dystrofie. Tímto vzácným genetickým onemocněním trpí i Jaroslav, který je v současnosti plně odkázaný na pomoc druhých.