Sobota 3. června 2023, svátek má Tamara
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Chuti chřestu se klonili už Egypťané. Jak v kuchyni naložit s královskou zeleninou?


Chřest | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Pěstování českého chřestu nesvědčila pandemie a kvůli válce na Ukrajině je zase nedostatek zkušených rukou, které by ho dovedly rychle a šetrně sklidit. Proč jsme zapomněli na chuť bílého a zeleného zlata? A jaká úprava mu sluší nejvíc?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

V Hostíně u Vojkovic jsou pole upravena do dlouhých hrobů zakrytých černou fólií. Pod nimi roste bílé zlato – chřest. Jeho sběrači s ním mají obtížnou práci. Musejí být rychlí jako sprinteři, a přitom s výhonky zacházet jako s novorozeňaty. Pospěšme si, než křehká hlavinka chřestu protrhne fólii! Igelit je třeba odhrnout, pazoch vydloubnout a fólii zas vrátit na své místo.

Zelená odrůda chřestu naopak světlo potřebuje, a tak roste bez zakrytí. Od roku 2018 ale hostínský pěstitel sklízí i relativně vzácný fialový chřest, který má vyšší obsah cukru. Až dvanáct procent!

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!