Pátek 29. května 2020svátek má Maxmilián, Maxim 7 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Polévka z bílého chřestu. Pošírované vejce jí dodá šmrnc a správnou chuť

Polévka z bílého chřestu (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polévka z bílého chřestu (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Vaření z královské zeleniny není žádná věda, nejdůležitější je sehnat opravdu čerstvé výhonky. Jak na polévku z bílého chřestu poradí šéfkuchař Pavel Buchwaldek z Impact Hubu K10.

Polévka z bílého chřestu s pošírovaným vejcem a pražskou šunkou

Chřestová polévka

  • 1 kg bílého chřestu
  • 100 g šalotky
  • 75 g másla
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 250 g brambor
  • 200 ml bílého vína
  • 250 ml smetany
  • bílý ocet

Postup: Ze slupek a okrojků bílého chřestu si připravíme vývar. Šalotku orestujeme s bramborami na másle, zalejeme bílým vínem, poté přidáme nescezený vývar z chřestu a provaříme. Následně přidáme smetanu a rozmixujeme do jemné polévky. Dochutíme solí, cukrem a octem.

Pražská šunka s chřestem

  • 150 g pražské šunky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 100 g odkrojků bílého chřestu

Postup: Pražskou šunku pomalu restujeme do zlatavé barvy, přidáme okrojky bílého chřestu, ochutíme solí. Toto vzniklé „ragout“ dáváme jako vložku do polévky.

Pošírované vejce

  • 5 vajec
  • 3 l vody
  • 100 ml lihového octa
  • 2 g soli

Postup: Vodu s octem a solí uvedeme do varu, poté stáhneme a držíme těsně pod bodem varu. Vejce rozklepneme, pomalu vložíme do vody a pošírujeme cca 3 minuty. Poté vejce vytáhneme na tác s papírem a posolíme a opepříme.

Chřest bílý

Chlebový krutón

  • 100 g kváskového chleba
  • přepuštěné máslo

Postup: Chleba nakrájíme na kostičky, necháme chviličku oschnout a na přepuštěném másle opečeme dozlatova.

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Zdravotník měří 21. dubna 2020 tlak pacientovi s nemocí covid-19, který je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Počet skútrů v Česku roste, porovnali jsme ty nejpopulárnější. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Krize ho přišla na miliony. „Teď musíme hlavně bojovat a přežít.“ Vláda... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...