Čtvrtek 4. června 2020svátek má Dalibor 9 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Vaření v době karantény: online kuchařka je ke stažení zdarma, nabízí jednoduché recepty ze ‚spíže‘

Eintopf | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Eintopf | foto: Jíme zdravě

Prodali více než sto tisíc kuchařek, teď je nabízejí ke stažení zdarma. Navíc vydávají jednu speciální a rovněž volně dostupnou na internetu. Řeč je o studentech seskupených za projektem Fitrecepty a Jíme zdravě. Přináší inspiraci na vaření nejen na dobu karantény a dlouhých home officů – Ochutnávky ze spíže.

Nová kuchařka o 50 stranách, která vznikla v rekordním čase dvou týdnů, vychází jako e-book a je na adrese ke stažení zcela zdarma. Tým kolem Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové se zaměřil na základní potraviny, které by měl mít doma každý. Jako tradičně jsou jejich devízou jednoduché recepty, které zvládne úplně kdokoliv. Vhodné jsou i pro jedince, kteří nejsou zvyklí si vařit, a chutnat budou i dětem.

„Kvalitní strava je to nejzákladnější a nejdůležitější, co pro své zdraví můžeme udělat. Tím, že dodáme našemu organismu potřebné látky a živiny místo toho, abychom jej zbytečně zatěžovali nezdravým jídlem, mu můžeme nesmírně a přitom jednoduše pomoci. Právě proto jsme se v Jíme zdravě rozhodli pomoci tím, s čím máme největší zkušenosti, tedy s vařením,” prozradil jeden ze zakladatelů projektu Petr Novák s tím, že zdarma ke stažení jsou i první dvě kuchařky Jíme zdravě s Fitcerepty I a II. 

#Jímezdravěvýzva

Studenti nezůstávají jen u e-kuchařky zdarma, ale také spouští #Jímezdravěvýzvu, která má na sociálních sítích motivovat ke zdravému stravování, rozšířit povědomí o jeho důležitosti a v neposlední řadě pomoci rozbít mýty spojené s náročností zdravého vaření. Zapojit se může úplně každý. Stačí natočit, jak si každý doma připravuje jakékoliv zdravé jídlo a video nahraje na sociální sítě s hashtagem #Jimezdravevyzva.

Vliv stravy na fyzické i psychické zdraví potvrzují i odborníci. Imunitu jako takovou nelze vybudovat ze dne na den jen zobáním tabletek vitamínu C. Je to dlouhodobý proces – imunita vyžaduje péči a mimo kvalitní stravu i správný pitný režim, nebo spánek.

Při sestavování kuchařky autoři mysleli na to, že základem má být jídelníček prospěšný zejména pro střeva. „Pro udržení dobrého zdraví a silné imunity jsou zdravá střeva. Těm nejvíce prospívá strava bohatá na vlákninu, tzv. prebiotika, a prospěšné přátelské bakterie, tzv. probiotika, která najdeme v kysaných produktech jako jsou zakysané mléčné produkty a kvašená zelenina,” vysvětluje biochemička Michaela Bebová, která s týmem Jíme zdravě spolupracuje.

Eintopf

  • 300 g syrových brambor (varný typ B)
  •  200 g řapíkatého celeru 
  • 2 stroužky česneku
  •  ½ velké bílé cibule (cca 60 g)
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 bobkové listy 
  • 140 g černé čočky beluga v suchém stavu
  • 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky 
  • 400 g předvařené cizrny z plechovky 
  • 350 ml vody 
  • 1 malá hrst čerstvé petrželové natě
  • sůl 
  • pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na 1,5 cm velké kusy. Česnek utřete a cibuli si nakrájejte najemno. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a bobkové listy a opékejte 2 minuty na mírném plameni. Poté přidejte brambory, celer a utřený česnek, zamíchejte a opékejte další 4 minuty. Nakonec do hrnce přidejte čočku, krájená rajčata a cizrnu, vše zalijte 350 ml vody a zamíchejte. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plameni 30–35 minut do změknutí čočky. Hotový eintopf dochuťte solí a pepřem, posypte petrželovou natí a podávejte.

Premium

Před Rusem s ricinem varoval českou kontrarozvědku anonym

Šéf BIS Michal Koudelka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Byl to jeden z posledních letů z Ruska. Krátce nato se nebe nad Českem kvůli opatřením proti koronaviru uzavřelo. Psal...

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Čas na změnu. Síťový zesilovač dnes nabídne více hudby než CD přehrávač

Streamovací receivery | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslech hudby prošel během posledních let revolucí. Většina hudby se poslouchá z předplacených internetových zdrojů....

Běžný dudlík může způsobit křivé zoubky. Na co dávat při výběru pozor?
Běžný dudlík může způsobit křivé zoubky. Na co dávat při výběru pozor?

Kolem dudlíků se točí spousta otázek. Kdy ho začít používat? Kdy naopak odebrat? Ale často zapomínáme na tu nejdůležitější: jaký dudlík máme pořídit?