Úterý 7. dubna 2020svátek má Heřman, Hermína 18 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na staročeský frgál? Zkuste recept Josefa Maršálka

Frgál | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Frgál | foto: Moderní česká cukrařina

Na zahradě kousek od včelína roste obrovský strom hrušky plošťky. Babička Josefka celé léto sbírala popadané kousky ovoce, rozpůlila je, vyjádřincovala a poté je v dřevem vytápěné peci pomalu sušila. Usušené hrušky skladovala v plátěných pytlících, které visely z trámů na půdě. V zimě je pak uvařila ve vodě, pomlela, ochutila cukrem, rumem a badyánem a takto připravenou náplň používala na ty nejlepší valašské frgály s hruškovou náplní, jaké jsem kdy ochutnal. Následující recept je zkratkou, díky které si můžete tuhle neskonalou dobrotu připravit po celý rok. Žádné ingredienci se nedivte, protože dohromady fungují skvěle.

Na těsto:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 100 g sádla
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky 
  • 20 g droždí
  • 50 g cukru krupice 
  • 5 g mořské soli

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. 

Na náplň:

  • 3 kg hrušek
  • 200 g přezrálého oloupaného banánu
  • 150 g melasy
  • 50 ml rumu
  • 10 g mletého badyánuá
  • 1 g skořice

Hrušky zbavíme jádřinců, naskládáme na pekáč, přidáme koření a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut doměkka. Vychladíme a umeleme na masovém mlýnku spolu s banány. Přidáme melasu a rum a dobře rozmícháme.

Na drobenku:

  • 110 g hladké špaldové mouky 
  • 55 g másla 
  • 55 g cukru krupice
  • 1 g soli

Ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.

Na dokončení:

  • 200 g másla na pomazání
  • 40 g mletého perníku na posypání
  • rum podle chuti

Postup: Těsto rozdělíme na čtyři bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme. Posypeme drobenkou a necháme v teple asi 15 minut dokynout. Pečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8–9 minut. Ihned po vytažení z trouby koláče pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a snažíme se vydržet, dokud nevychladnou.

Z pomalu upečených hrušek vyjmeme všechno celé koření. Hrušky na masovém mlýnku umeleme. Přidáme i banány. Do namletého ovoce přidáme všechny zbylé ingredience a zamícháme. Necháme dobře vystydnout.  Připravené těsto necháme vykynout na teplém místě. Těsto musí být vždy přikryté utěrkou anebo potravinářskou fólií, aby neokoralo.

Vykynuté těsto rozdělíme na díly, které zakulatíme a poté na pomoučeném vále anebo pracovní desce rozválíme do tenkých kol o průměru asi 30 cm. Rozválené těsto přeneseme na plech pokrytý pečicím papírem a jeho okraje potřeme rozehřátým máslem. Na takto připravený základ dáme část náplně a stěrkou anebo cukrářským nožem rozetřeme. Okraje bez náplně by neměly být silnější než 1 cm. Celý koláč hustě posypeme připravenou drobenkou. Před pečením jej necháme lehce nakynout, zhruba 30–45 minut.

Ukázka z knihy Moderní česká cukrařina od Josefa Maršálka. 

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Španělští zdravotníci přiváží jednu z madridských seniorek do hotelu, ve kterém... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...