Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Džem ze zahrady s tymiánem podle cukráře Josefa Maršálka

Jídlo

  5:25
U nás doma se vždycky celé léto zavařovalo. Obě babičky mají obrovské zahrady, ve kterých roste od jablek a hrušek přes třešně až po rybíz prakticky všechno. V dětství jsem tomu nepřikládal velký význam. Dnes vím, jak obrovské bohatství je mít tu možnost vypěstovat si vlastní ovoce, zeleninu a bylinky. Víme, co jíme. A to, co si sami vypěstujeme a upravíme, pak chutná úplně ze všeho nejlíp.

Džem ze zahrady s tymiánem podle cukráře Josefa Maršálka foto: Moderní česká cukrařina

Na džem: 

  • 1 kg směsi (rebarbora, třešně, borůvky, maliny, jahody)
  • 350 g cukru krupice
  • 2 g čersvého tymiánu
  • 13 g pektinu
  • 25 ml citronové šťávy

Ve větším, asi třílitrovém hrnci smícháme cukr, tymián a pektin, pak přidáme směs. Pomalu za stálého míchání přivedeme k varu a poté vaříme, až se na teploměru ukáže 104 °C. Přidáme citronovou šťávu a sejmeme z ohně. Posbíráme pěnu a džemem naplníme dobře umyté sklenice. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme tak minimálně 1 hodinu. Pak obrátíme zpět a džem necháme vychladnout.

Při přípravě jakýchkoli džemů a marmelád vždy platí, že se cukr a pektin smíchají zasucha a teprve poté se přidá směs a tekutiny. Vše se zamíchá a přivede k varu. Je nutné stát u sporáku a směs míchat, aby se nepřipálila anebo naopak neutekla z hrnce.

 Ukázka z knihy Moderní česká cukrařina od Josefa Maršálka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!