Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Džem ze zahrady s tymiánem podle cukráře Josefa Maršálka

Jídlo

  5:25
U nás doma se vždycky celé léto zavařovalo. Obě babičky mají obrovské zahrady, ve kterých roste od jablek a hrušek přes třešně až po rybíz prakticky všechno. V dětství jsem tomu nepřikládal velký význam. Dnes vím, jak obrovské bohatství je mít tu možnost vypěstovat si vlastní ovoce, zeleninu a bylinky. Víme, co jíme. A to, co si sami vypěstujeme a upravíme, pak chutná úplně ze všeho nejlíp.

Džem ze zahrady s tymiánem podle cukráře Josefa Maršálka foto: Moderní česká cukrařina

Na džem: 

  • 1 kg směsi (rebarbora, třešně, borůvky, maliny, jahody)
  • 350 g cukru krupice
  • 2 g čersvého tymiánu
  • 13 g pektinu
  • 25 ml citronové šťávy

Ve větším, asi třílitrovém hrnci smícháme cukr, tymián a pektin, pak přidáme směs. Pomalu za stálého míchání přivedeme k varu a poté vaříme, až se na teploměru ukáže 104 °C. Přidáme citronovou šťávu a sejmeme z ohně. Posbíráme pěnu a džemem naplníme dobře umyté sklenice. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme tak minimálně 1 hodinu. Pak obrátíme zpět a džem necháme vychladnout.

Při přípravě jakýchkoli džemů a marmelád vždy platí, že se cukr a pektin smíchají zasucha a teprve poté se přidá směs a tekutiny. Vše se zamíchá a přivede k varu. Je nutné stát u sporáku a směs míchat, aby se nepřipálila anebo naopak neutekla z hrnce.

 Ukázka z knihy Moderní česká cukrařina od Josefa Maršálka.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...