Na džem:
- 1 kg směsi (rebarbora, třešně, borůvky, maliny, jahody)
- 350 g cukru krupice
- 2 g čersvého tymiánu
- 13 g pektinu
- 25 ml citronové šťávy
Ve větším, asi třílitrovém hrnci smícháme cukr, tymián a pektin, pak přidáme směs. Pomalu za stálého míchání přivedeme k varu a poté vaříme, až se na teploměru ukáže 104 °C. Přidáme citronovou šťávu a sejmeme z ohně. Posbíráme pěnu a džemem naplníme dobře umyté sklenice. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme tak minimálně 1 hodinu. Pak obrátíme zpět a džem necháme vychladnout.
Při přípravě jakýchkoli džemů a marmelád vždy platí, že se cukr a pektin smíchají zasucha a teprve poté se přidá směs a tekutiny. Vše se zamíchá a přivede k varu. Je nutné stát u sporáku a směs míchat, aby se nepřipálila anebo naopak neutekla z hrnce.
Ukázka z knihy Moderní česká cukrařina od Josefa Maršálka.