Bílková omeleta s chřestem a ricottou
- 100 g zeleného chřestu
- 1 vejce
- 50 g ricotty
- 100 ml polotučného mléka
- 3 vaječné bílky
- 50 ml vody (studené)
- 2 lžičky olivového oleje
- 10 g strouhaného parmazánu
- 6 g baby špenátu
- 2 g výhonků řeřichy
- 2 plátky žitného knäckebrotu (2× 60 g)
- sůl
- pepř
Postup: Troubu dejte předehřívat na 215 °C. Chřest omyjte, následně všem výhonkům odkrojte dřevnaté konce (postačí vždy odkrojit cca 3 cm od dolního konce výhonku) a poté každý výhonek podélně nakrájejte na 3 plátky – pokud je některý výhonek tenčí, stačí jej podélně rozkrojit jen napůl. Nakrájený chřest prozatím odložte do lednice či na pracovní plochu.
Poté si připravte 2 nádoby: do jedné z nich vyklepněte 1 celé vejce, přidejte ricottu, mléko, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Do druhé nádoby dejte bílky, 50 ml studené vody a špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách vmíchejte do ricottové směsi v první nádobě (každou dávku sněhu zapracujte důkladně, ale zároveň co nejrychleji, aby vám sníh nespadl – výsledná omeleta by pak nebyla řádně nadýchaná).
Jíme zdravě |
Nyní si nachystejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 25 cm), rozehřejte v ní 1 lžičku olivového oleje, přidejte ½ nakrájeného chřestu a ½ připravené vaječné směsi a opékejte 1–1,5 minuty (neobracejte). Následně obsah pánve posypte 5 g parmazánu, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte 6–7 minut při 210–215 °C, dokud omeleta nebude na dotek pevná.
Poté pánev vyndejte z trouby, omeletu přehněte a přemístěte ji na servírovací talíř. V prázdné pánvi pak opět rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a ze zbytku chřestu, vaječné směsi a parmazánu vytvořte stejným způsobem jako předtím i druhou omeletu.
Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a každou porci podávejte společně s 1 plátkem knäckebrotu.