Hrášková omeleta s kozím sýrem
- 250 g mraženého hrášku
- 75 g kadeřávku
- 150 g listového špenátu
- 6 vaječných bílků
- 3 vaječné žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 ml vody (studené)
- 4 lžičky olivového oleje
- 80 g polníčku
- 80 g hráškových výhonků
- 60 g čerstvého kozího sýru
- 4 plátky kvasového chleba (4× 60 g)
- sůl
- pepř
Postup: Troubu předehřejte na 210 °C. Z celkových 250 g hrášku odeberte 80 g a toto množství dejte zatím stranou. Zbylých 170 g hrášku přemístěte do nádoby od stolního mixéru, přidejte kadeřávek, špenát, vaječné bílky, vaječné žloutky, citronovou šťávu, 50 ml studené vody, sůl a pepř a vše důkladně rozmixujte na hladkou hmotu.
Jak jíme zdravě |
Nyní si nachystejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 27 cm) a z rozmixované směsi postupně upečte celkem 4 omelety: v pánvi vždy rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, poté do pánve pomocí naběračky nalijte cca 175 g rozmixované směsi a opékejte 3–4 minuty na středním plameni (omeletu přitom neobracejte). Po uvedené době přemístěte celou pánev do předehřáté trouby a pečte 4 minuty při 200–210 °C. Následně pánev vyndejte z trouby, hotovou omeletu přemístěte na servírovací talíř a naplňte ji 20 g polníčku, 20 g hráškových výhonků, 20 g hrášku a 15 g kozího sýru. Poté si v prázdné pánvi opět rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a začněte s přípravou další omelety.
Každou naplněnou omeletu podávejte s 1 plátkem kvasového chleba.