Pátek 29. května 2020svátek má Maxmilián, Maxim 7 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pečené karbanátky se špenátem a žampióny. Jak na ně podle foodblogerky?

Pečené karbanátky se špenátem a žampióny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečené karbanátky se špenátem a žampióny | foto: Lucie Grusová

Karbanátky jsou skvělou volbou pro možnost přípravy jídla předem, třeba na snídani, když prostě ráno nemáte čas. Nebo na cesty, kdy potřebujete kompaktní jídlo do ruky, které chutná dobře i studené. Karbanátky se dají i skvěle zamrazit a pak je kdykoliv v případě potřeby stačí vyndat, rozmrazit a ohřát. Variant ochucení je nespočet. Tahle využívá šťavnatosti, kterou masu dodá použité houby a čerstvý špenát. Proto se dá použít případně i drůbeží maso, které jinak bývá suché.

Pečené karbanátky se špenátem a žampióny

3 porce

  • 500 g mletého masa (vepřové, mix vepřového s hovězím, případně drůbeží)
  • 100 g cibule
  • 100 g žampiónů
  • 50 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře

Postup přípravy: Cibuli a žampióny nakrájejte na malé kostičky, listy špenátu nasekejte nadrobno, česnek rozdrťte. Vše smíchejte pečlivě s masem, solí a pepřem. Dobře propracujte v kompaktní hmotu. Ze směsi vypracujte asi 10 ks karbanátků a ty vložte v pekáčku do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 20-25 minut, dokud karbanátky nezezlátnou.

Maso, žampióny a špenát mohou během pečení pustit šťávu (zejména pokud používáte čisté vepřové, které je tučnější). Tu je škoda vylévat. Proto ji na konci z pekáčku slijte a nechte ji redukovat (zhoustnout) vařením na pánvičce (stačí pár minut na vyšší teplotu). Šťávu použijte na polití zeleninového pyré, které můžete ke karbanátkům podávat. Skvěle se ale také jako příloha hodí třeba pečená zelenina – na fotce pečené plátky batátů (stačí je jemně omaštěné na samostatném plechu péct v troubě spolu s karbanátky), doplněné domácí majonézou.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Zdravotník měří 21. dubna 2020 tlak pacientovi s nemocí covid-19, který je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Počet skútrů v Česku roste, porovnali jsme ty nejpopulárnější. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Krize ho přišla na miliony. „Teď musíme hlavně bojovat a přežít.“ Vláda... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...