130 let
Hrášková omeleta s kozím sýrem

Hrášková omeleta s kozím sýrem | foto: Jak jíme zdravě

Recept

Hrášek, kadeřávek a špenát. Jak na zelenou omeletu?

Jídlo
  •   5:46
Klíčky, bylinky, chřest, špenát, vejce nebo ředkvičky dodají po náročné zimě na talíř barevnou porci nové energie. Zkuste si udělat vydatnou snídani. Jak na hráškovou omeletu s kozím sýrem?

Hrášková omeleta s kozím sýrem

  • 250 g mraženého hrášku
  • 75 g kadeřávku
  • 150 g listového špenátu
  • 6 vaječných bílků
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 ml vody (studené)
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 80 g polníčku
  • 80 g hráškových výhonků
  • 60 g čerstvého kozího sýru
  • 4 plátky kvasového chleba (4× 60 g)
  • sůl
  • pepř

Postup: Troubu předehřejte na 210 °C.  Z celkových 250 g hrášku odeberte 80 g a toto množství dejte zatím stranou. Zbylých 170 g hrášku přemístěte do nádoby od stolního mixéru, přidejte kadeřávek, špenát, vaječné bílky, vaječné žloutky, citronovou šťávu, 50 ml studené vody, sůl a pepř a vše důkladně rozmixujte na hladkou hmotu.

Jak jíme zdravě

Začínali jako spolužáci s aplikací na recepty známé jako Fitrecepty. Postupně se dali na vydávání kuchařek. Tým Jíme zdravě připravil na každé roční období jednu tematickou kuchařku a k tomu aktuálně přidal i velikonoční speciál. 

Jak jíme zdravě

Nyní si nachystejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 27 cm) a z rozmixované směsi postupně upečte celkem 4 omelety: v pánvi vždy rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, poté do pánve pomocí naběračky nalijte cca 175 g rozmixované směsi a opékejte 3–4 minuty na středním plameni (omeletu přitom neobracejte). Po uvedené době přemístěte celou pánev do předehřáté trouby a pečte 4 minuty při 200–210 °C. Následně pánev vyndejte z trouby, hotovou omeletu přemístěte na servírovací talíř a naplňte ji 20 g polníčku, 20 g hráškových výhonků, 20 g hrášku a 15 g kozího sýru. Poté si v prázdné pánvi opět rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a začněte s přípravou další omelety.

Každou naplněnou omeletu podávejte s 1 plátkem kvasového chleba.

Autor: Lidovky.cz