Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Rozhovory s osobnostmi

Grilování baví i ty, kteří by jinak neumíchali ani vajíčka, říká šéfkuchař Marek Fichtner

Marek Fichtner | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Rozhovor
Šéfkuchař a porotce prvních řad televizní soutěže MasterChef Česko Marek Fichtner o tom, jak vypadá moderní slepice na paprice, jak vařil v poušti pro saúdskoarabského krále a taky o tom, jak nalákat muže ke sporáku.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Vařil na zaoceánských lodích, kde řídil tým sto dvaceti kuchařů, top gastronomii se učil od michelinských konzultantů. Proč by se tedy Marek Fichtner nemohl pustit i do vedení banky? Tak totiž nazývá horní část pražské restaurace Červený jelen, jíž nyní šéfuje. Kubisticko-modernistický prostor Šporkova paláce z pera Josefa Gočára vskutku býval sídlem Anglo-rakouské banky.

V posledních letech prošel citlivou rekonstrukcí a proměnil se v údajně největší restauraci v Evropě o čtyřech patrech a pěti kuchyních, která dokáže přivítat na sedm set hostů. Kromě oblíbené „moderní české kuchyně“, grilu a čepovaného piva nabízí sklepní část restaurace zvaná trezor i „elegant dining“ a prvotřídní kulinářský zážitek.

Marek Fichtner má aktuálně pod sebou třicet kuchařů – a ukočírovat třicet Čechů není vždy hračka. „,Ano, šéfe!’ od nich pokaždé neuslyšíte,“ sdílí své zkušenosti.

Jak se vám daří po časech korony?
Dobře. Byznys se nám zase hezky rozběhl. Jakmile se přestaly požadovat covidové pasy, lidé se do restaurace vrátili. Večery míváme plné a obnovily se i různé firemní akce, což je pro tak velký podnik důležité.

Jak pandemie gastroprůmysl změnila?
Bál jsem se, že lidé zpohodlněli, zvykli si na krabičky a nadále si nechají jídlo dovážet domů. S jídlem se tu mazlíme, servírujeme ho na teplý talíř a okamžitě jde k hostům. Po cestě a v plastové krabičce výsledek nikdy nebude stejný. Lidé si během covidu odvykli chodit do restaurací, vše se navíc zdražilo, tak jsem se obával, že se nevrátí. To se naštěstí nestalo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
první měsíc jen za 1 Kč

Roční

490
890 Kč
Předplatit
+ 6 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

1 690
Předplatit
+ 5 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak chutná miminkům pokračovací a batolecí mléko Beggs?
Jak chutná miminkům pokračovací a batolecí mléko Beggs?

30 rodin dostalo od nás zdarma pokračovací nebo batolecí mléko od prémiové značky Beggs. Co o něm ve svých recenzích napsali? Přečtěte si hodnocení...