5. února 2019 20:02 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Babiš podržel Českou televizi. Vyzve poslance ANO, aby schválili její výroční zprávy

Andrej Babiš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Andrej Babiš | foto:  Dan Materna, MAFRA

PRAHA Premiér Andrej Babiš oznámil, že požádá poslance hnutí ANO, aby hlasovali pro schválené výročních zpráv České televize. Vyloučil tak připojení strany ke klubům KSČM a SPD, které byly k činnosti ČT kritičtí a avizovaly, že výroční zprávy neschválí. Babiš o tom informoval v úterý na svém twitterovém účtu.

„Jak asi víte, v březnu se budou ve Sněmovně projednávat Výroční zprávy České televize. I když jsme vůči ČT často kritičtí a řekli jsme to i jejich řediteli u nás na klubu, požádám poslance hnutí ANO, aby se nepřipojovali ke KSČM a SPD a hlasovali PRO schválení všech Výročních zpráv,“ uvedl v úterý Babiš.

05.února 2019 v 14:25, příspěvek archivován: 05.února 2019 v 19:47

Jak asi víte, v březnu se budou ve Sněmovně projednávat Výroční zprávy @CzechTV. I když jsme vůči ČT často kritičtí, a řekli jsme to i jejich řediteli u nás na klubu, požádám poslance hnutí ANO, aby se nepřipojovali ke KSČM a SPD a hlasovali PRO schválení všech Výročních zpráv.

Česká televize předkládá každoročně sněmovně své výroční zprávy o činnosti a o hospodaření. Zákon o ČT stanoví, že sněmovna může odvolat Radu ČT mimo jiné v tom případě, pokud poslanci dvakrát po sobě jednu ze zpráv neschválí. Rada mimo jiné volí generálního ředitele televize a její členy volí sněmovna.

‚Pokřivené, rádoby profesionální poměry v televizi‘

Českou televizi kritizoval ve čtvrteční sněmovní debatě především Jiří Valenta (KSČM), který doporučoval výroční zprávy za roky 2016 a 2017 neschválit.  V souvislosti s ČT mluvil o neobjektivitě, podjatosti a o dehonestujících kampaních a o pokřivených, rádoby profesionálních poměrech v televizi. „Nejedná se mi o to, abych útočil na podstatu existence veřejnoprávního média. Neznamená to ale lhostejnost k neprůhlednému hospodaření a ke stylu zpravodajství a publicistiky,“ řekl komunistický poslanec, podle kterého není proč ČT hájit. Kritizoval také odměňování v ČT a její neochotu zveřejnit odměny některých jejích zaměstnanců.

Ke stanovisku neschválit výroční zprávy se přidal také poslanecký klub hnutí SPD Tomia Okamury.  Jiří Kobza (SPD) uvedl, že činnost ČT vyžaduje zásadní a hlubokou revizi z hlediska návratu objektivity a důvěry občanů. Snahu bojovat o důvěru podle svých slov nevidí. Jeho stranický kolega Lubomír Španěl řekl, že činnost ČT nepřipomíná nezávislé médium ani vzdáleně. Zpravodajství je podle něj zmanipulované a neobjektivní.

V reakci na to ministr kultury Antonín Staněk vyzval poslance, aby výroční zprávy schválili.  Neschválení zpráv by bylo politickým tlakem, který by mohl znamenat odvolání Rady ČT, řekl a dodal, že pro tento krok nevidí důvod.

Na čtvrtečním sněmovním jednání se na hlasování o výročních zprávách ČT nedostalo. O schvalování výročních zpráv bude jednat Poslanecká sněmovna v březnu, přesný termín zatím není znám.

ČTK, tesTereza Štěpařová

POZOR: Závislost dětí na internetu: Hrozí psychické a zdravotní poruchy

Odborníci se shodují na tom, že časté vysedávání dětí u internetu a používání mobilních telefonů může vést k závislosti. Nadužívání digitálních technologií má negativní dopad na jejich zdraví i psychiku. Jaké jsou varovné příznaky a jak situaci řešit?