Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Bez oleje ani ránu, říká fotbalový trenér

Česko

Jeden z nejlepších olejů je prý arabský. Fotbalový trenér a nadšený propagátor olivového oleje František Straka říká, že olivy tam mají díky sluníčku větší grády.

* LN Už jste si dneska stihl dát svou dávku oleje?

Ano. Záleží to na náladě a chuti, někdy si ho dám v poledne, někdy večer, dneska jsem ho měl ráno.

* LN Takže ho pijete každý den? Jak dlouho už?

Nějakých deset let. My na tom děláme všechno, takže se dá říct, že každý den. Nejen, že ho piju, ale paní na tom dělá i jídla.

* LN Před deseti lety ještě nebyl tak běžný. Jak jste se k tomu dostal?

Tenkrát jsme začali jezdit na Kanárské ostrovy a já jsem dostal tip na olivový olej, měl jsem to spojené ještě s vínečkem, které jsem začal degustovat. Ve Španělsku se v restauracích podává olejíček na talíři s houstičkou, dává se k tomu drobet soli, drobet pepře, podle chuti, a takhle to tenkrát vzniklo.

* LN Vybíráte si olivový olej jen ze Španělska?

Ne, ne. Já si myslím, že každá země má svůj jedinečný produkt. Olivy jsou někdy světlé a někdy tmavé, někdy větší, někdy víc hořké... Já se v tom neomezuju. Opravdu vynikající olej je ze Španělska, z Řecka, vynikající olej je arabský. O něm se říká, že to je jeden z nejlepších olivových olejů, tam je hodně sluníčka a ta oliva má největší grády. Samozřejmě i italský olej je vynikající. Vše záleží na chuti.

* LN Kolik jste ochotný za dobrý olej utratit?

My rozlišujeme olivový olej na vaření a na pití. Dobří výrobci píšou, když se ten olej hodí spíš na vaření nebo když se ty speciální olejíčky hodí ke konzumaci. Ty už potom samozřejmě něco stojí. Ta cenová relace je u nás jiná, v Itálii jiná a ve Španělsku taky jiná. Na vaření tam stojí třeba od 5 do 12 eur, ale taky třeba koupím za 40, za 50 eur 0.35 litru vynikajícího oleje, který se jen pije.

* LN Takže ho raději kupujete přímo na jihu Evropy?

Ano, většinou si ho přivážíme ze zahraničí.

* LN Zkusil jste si v Česku koupit nějaký levnější olej a srovnat jej s těmi dražšími?

No, to jsou oleje na takovou tu běžnou potřebu. Samozřejmě, že se dají i pít, to není žádný problém, ale přeci jen ta chuťová kvalita je někde úplně jinde.

* LN Viděl jste někdy, jak se olej vyrábí, na vlastní oči?

Bohužel, na vlastní oči jsme to neviděli. Spíš jsme toho hodně přečetli a spoustu zajímavostí jsem se dozvěděl i od degustátora olivového oleje, u kterého jsme byli.

* LN Je pravda, že jste olej dával pít i svým hráčům?

Tuhle otázku jsem už slyšel, jestli jsem dokázal lidi nějakým způsobem namotivovat, aby to pili. Já jsem vždy každého varoval: když s tím někdo začne, tak bych nedoporučoval, aby se toho hned napil. Člověku může být v počátku nevolno, může mít průjmy. Já jsem taky začínal tím, že jsem si olivový olej namáčel na houstičku, k tomu je dobrý aceto balsamico, který soustu dá chuť a zároveň to ztrácí takovou tu agresivitu. Já jsem žádného hráče nenutil, ale kluci na to přecházeli s tím, že si to dávali hodně na špagety, na saláty nebo třeba i do polévky. S tím jsem začínal taky, že jsem dával olej do polévky, a mělo to úžasnou chuť. Takhle to můžu doporučit a postupem času už se dá olejíček i pít. Mně to vůbec nevadilo, tělo si na olivový olej zvyklo. Můžu říct, že olej má velice blahodárné účinky. Bez něj už nedáme ani ránu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!