Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Bramborový salát

Česko

Aby ze salátu nebyla kaše, musíte mu dopřát jemné zacházení, rozumnou dobu vaření, a především ten správný typ brambor. Z hrušek jablka neuděláte a z brambor varného typu „pyré“ zase neuděláte salát.

TIP: Základní salátové zaklínadlo zní: včas nakupte brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndejte ze sklepa (máte-li) a uvařte je tak akorát. Přidejte vařenou zeleninu, vajíčka, šunku, sterilované okurky, zálivku (nebo libovolnou kombinaci téhož), tak akorát promíchejte a nechte do druhého dne odležet.

Odhánějte nedočkavé ochutnavače, a dokud se nepřiblíží ta správná chvíle, tak se k míse odpočívajícího salátu zásadně nepřibližujte se lžící v ruce.

1. Brambory umyjte kartáčkem nebo novou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.

2. Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a na středně silném ohni vařte 25 minut. Brambory musí stále vřít dostatečně na to, aby vytvářely dost páry pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž - pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě 5 minut.

3. Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Přivodíte si sice malou zácpu ve dřezu se špinavým nádobím, ale jde to taky: vajíčka dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte přesně 10 minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok vám pak usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během 2 minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 15 minut na plotýnce doměkka.

4. Nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je 5 minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde malým kovovým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb.

5. Okurky slijte, lák zachyťte, 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne.

6. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky; na stejné kousky rozkrájejte také šunku a okurky. Společně s majonézou a vařenou zeleninou vše přidejte k bramborám a promíchejte. Pokud je to potřeba, ještě osolte.

7. Nechte vychladnout a uležet aspoň tři hodiny v lednici, před podáváním znovu promíchejte.

Pro 4 osoby:

1 1/2 kg salátových brambor 4 mrkve, 100 g mraženého hrášku, 100 g mražené kukuřice 5 vajec, 200 g dobré šunky vcelku 1 sklenice (700 ml) zavařených okurek od maminky (tchýniny jsou taky dobré) 200 g kvalitní majonézy (špatná majonéza dokáže pokazit celý salát, takže pozor na ni! Nechci vám mluvit do výběru, ale Hellmans je chuťově nepřekonatelná),1 plná lžička soli

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč