Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

České míchačky

Česko

Žijeme v době, kdy naše bary okupují světové koktejly jako Piňa Colada, Manhattan či Sex on the Beach. Byla by však škoda zapomenout na legendární tuzemské míchané nápoje, které se vždy vyznačovaly nízkou cenou, originální recepturou a kreativními názvy.

Postihnout fenomén českých míchaček se pokusil Alexandr Guha v publikaci Pravé české míchačky, z níž přinášíme ukázku v podobě popisů a názvosloví nejslavnějších hospodských koktejlů.

Zatímco příprava světových koktejlů z pravého rumu, exotické tequily či drahé whisky vyžaduje celý profesionální inventář speciálních nádob, přístrojů a dalších doplňků, pravé české míchačky lze vyrobit za použití v hospodách běžně se vyskytujících surovin a nástrojů. Tady je tedy několik návodů na klasické české nápoje, které by mohly o silvestrovské noci dojít uplatnění.

Vinné míchačky

Velmi oblíbeným nápojem mezi nepijáky piva je houba. Ta nekombinuje žádné destiláty, ale colu s červeným vínem (využití bílého vína je méně obvyklé). Víno lze ovšem v rámci těchto lidových koktejlů kombinovat i s dalšími alkoholickými nápoji. Obvyklým způsobem, jak zvýšit alkoholický účinek, je přidání velkého panáka rumu. Tento nápoj, doplněný o tuzemský destilát, se nazývá bambus s motorem nebo v případě dvojnásobné dávky příměsi hypermičuda. Pokud do vína kromě rumu přidáme ještě fernet, tedy dech mrtvé milenky, odkážeme k dobám minulého (snad již navždy mrtvého) režimu. Výsledkem je buď rudý kladivo, případně Leninova pomsta.

Likérové míchačky

Vaječňák, griotka a zelená – všechny tři likéry lze vzájemně kombinovat. Začneme kombinací zelené a vaječňáku, kterou lze nalézt pod několika zcela svébytnými názvy. Tento míchaný nápoj je znám buď jako vejce se špenátem, respektive pod dvěma méně přitažlivými názvy: žabí hlen či jednoduše flusanec. Přestože se jedná o poněkud„eklhaftní“ označení, nelze jim upřít metaforickou práci se vzniklými asymetrickými obrazci v nápoji. Ty mohou být vytvořeny jedině pečlivou přípravou této alkoholové kreace. Nejprve je třeba nalít vaječný likér a do něj postupně podél obvodu či na jedno místo do středu dolévat zelený peprmintový likér.

V případě kombinace vaječného likéru a griotky je třeba důsledně dodržet výrobní postup. Pokud totiž proces míchání otočíme, totiž že do griotky lijeme vaječňák, získáme míchaný nápoj zvaný mozek. Ten patří mezi naprostou klasiku lidových míchaček. Vzniká litím tenkého proudu vaječňáku do panáku, který je z poloviny naplněn višňovým likérem. Důležitý je krouživý pohyb během lití, aby vznikl skutečně naturalisticky ztvárněný mozek se všemi zákruty. Plný explicitní název tohoto nápoje zní mozek v krvi. Pokud místo višňového likéru použijeme peprmintový, změní se před námi obyčejný mozek na mozek vojenský, obyčejně též zelený mozek či přímo četař. Opět musíme dodržet přísný řád v postupu přípravy, tedy lít vaječňák do zelené.

Vrcholová trojkombinace zelené, vaječňáku a griotky se díky barevné kombinaci nazývá semafor. Existují dva druhy tohoto nápoje. V první variantě jsou likéry v jedné sklenici společně. Zde je třeba dbát na pečlivost při výrobě, aby se jednotlivá světla semaforu neslila do jednoho. Namíchání tohoto nápoje vyžaduje nemalou zkušenost. Do skleničky nejprve nalijeme vaječňák, který je z celé trojice likérů nejhustší. Poté nás čeká nejnáročnější fáze výrobního procesu – podlít ho podél skla griotkou. Jako poslední je navrch opatrně přilita zelená. V námitce, že skutečný semafor má pořadí barev přesně obrácené (tedy zelenou dole a červenou nahoře) právě spočívá vtip tohoto nápoje. Abychom převrátili alkoholový semafor do správné polohy, je třeba sklenici otočit vzhůru nohama a tento nápoj takto „převrátit“ do krku. Druhá varianta tohoto míchaného nápofLusaNEC je tkví v tom, že se paradoxně vůbec nemíchá. Jednotlivé složky semaforu jsou každá ve své vlastní štamprli, které je nutné v rychlém sledu za sebou vypít. Ke smíchání tak dojde až v těle konzumenta.

Griotkové míchačky

Griotka patří mezi jednu z nejoblíbenějších ingrediencí klasických koktejlů a u těch lidových to platí obzvlášť. Jejím vážným konkurentem je ovšem tuzemský rum, univerzální hospodský nápoj, který lze kromě své vlastní níže uvedené kategorie průběžně nalézt ve všech kapitolách. Spojením těchto dvou lídrů mezi užívanými ingrediencemi vzniká nápoj zvaný čert. Další názvy pro tohoto míchaného pekelníka jsou šavle meče anebo táta s mámou.

Následující lidové názvy lihovin, v nichž se uplatňuje griotka, odkazují různým způsobem k fascinující červené barvě tohoto višňového likéru. Červená se násobí ve smíchání griotky a ginu v nápoji příznačně zvaném dle nejmladšího člena Rychlých šípů – Červenáček. Drsný název krámy yettiho mámy napovídá, že červený likér doplní nápoj evokující horskou oblast. Jde o smíchání griotky s alpou.

Smíchání griotky s vodkou v rámci jedné sklenice, kdy dojde ke zmírnění červenosti likéru, se nazývá zoomorfně plameňák nebo také růžovka. Protože je však vodka jiné hustoty než griotka, lze tento nápoj udržet v rámci jedné skleničky též nepromíchaný. Když vodka shora přikrývá griotku, jedná se o utopeného komunistu, případně o polskou vlajku.

Zelené míchačky

Svěží mátová chuť zelené je milována i nenáviděna. Její sílu můžeme ještě znásobit v drinku vítr z hor. Tato kombinace peprmintky a alpy, v obvyklém poměru 2:1, dokáže protáhnout konzumenta jako nic jiného. Opačný efekt má nápoj vodníkovo sperma, případně vodníkovo semeno, jak zní druhá varianta názvu drinku. Tento míchaný nápoj patří mezi ty, kde nemícháme alkohol s jiným alkoholem. K doplnění je použito specifické kávové příslušenství. Velký panák peprmintky je totiž dolit tzv. kapucínkem (mlíčkem původně určeným do kávy). Tato smetánka otupí ostrost zelené, přičemž chuť peprmintu je v určité míře zachována.

S hospodou je kulturně spojena politická nekorektnost. To odráží i několik etnicky laděných názvů klasického smíchání zelené a fernetu, tzv. cikána v trávě. Rasistický podtext je zde přítomný, zvlášť když konzument ví, že paralelní název tohoto nápoje zní hovno v trávě.

Pivní míchačky

Užití peprmintového likéru se přenáší i do následujících kombinací rituálních long-drinků s českým nejlidovějším a pro hospodu nejtypičtějším nápojem, totiž s pivem. Kulturně nejzásadnější nápoj tohoto druhu je magické oko. V plném názvu magické zelené oko nebo alternativně rybí a tygří oko či bludička. Do naplněného půllitru piva je opatrně spuštěn malý panák zelené. Nikoli vlit, přidán je totiž i se skleničkou. Obsah zelené má zůstat co nejméně porušen, proto je třeba, aby panák měkce usedl na dno pivní sklenice z co nejmenší výšky. Při přípravě je tedy nutné nehygienicky smočit prsty v pivu. Výsledek má skutečně magický efekt. Při opravdu pečlivém spuštění vydrží zelená v panáku a s pivem se samovolně mísí jen velmi postupně. Na to je třeba dbát i během konzumace, protože pohybem tekutin toto mísení urychlujeme.

Z kategorie neuvěřitelných hospodských historek, které patří mezi současnou formu folkloru, je nápoj cesta do lesa, cesta z lesa. První fáze je cesta do lesa, kdy má konzument po doušcích upíjet malé pivo. Počítají se loky, aby nemohlo být pivo jednoduše „exnuto“. Princip nápojové hry spočívá v tom, že při každém upití musí být sklenice dolita až do původního okraje zelenou. Postupně se již tedy neupíjí samotné pivo, ale míchaný nápoj se stále větším a větším obsahem peprmintky. Celkové množství drinku je ale díky průběžnému dolévání neustále stejné. Výsledkem této cesty je celá sklenice plná zelené. V tu chvíli hráč úspěšně došel do lesa. Na zpáteční výpravu se vydají už jen skutečně odvážní konzumenti. Systém je zcela stejný: postupně upíjíme zelenou a sklenici doléváme pivem. Vyjít z lesa znamená mít před sebou čisté malé pivo jako na začátku. Měnící se poměr alkoholu tohoto nápoje znesnadňuje cestu do lesa a ulehčuje cestu z lesa. Přesto však z lesa ještě nikdo údajně nevyšel...

Rumové míchačky

Rumajzl je v české kultuře folklorizovaný nápoj. Vznikl ve střední Evropě jako náhražka za drahý karibský rum a příznivou cenu si u nás udržuje po desetiletí. Dle EU je rumlihovina vyrobená destilací cukrové třtiny, zatímco v ČR se „tuzemský rum“ vyrábí smícháním lihu (vyrobeného z brambor) s rumovou esencí. Zákaz označovat tento výrobek názvem Rum byl elegantně vyřešen jménem Tuzemák.

Velmi populární je long-drink v podobě rumem vylepšené coly. Název kolomaz odkazuje na barvu tohoto nápoje i použitou limonádu, rumkola nebo zkráceně rumko pak akronymicky na obě příslušné ingredience. Na opačné stupnici z hlediska popularity je nápoj zvaný drátěnka, který je určen jen pro skutečné odvážlivce. Už samotný název je odstrašující. Drátěnku tvoří rum s octem v poměru 1:1, což umisťuje tento nápoj na samotnou hranici pitelnosti. Tuto hranici pak jednoznačně překračuje ještě drsnější verze drátěnky, kdy je údajně ocet smíchán s vodkou, pepřem a nalámaným párátkem. Zajímavě umí rum doplnit kávu – hned v několika různých varietách. V nejjednodušší verzi je to zkrátka kafe se šutrem nebo též kafe s chladičem. V případě, že zalijeme poctivého turka horkým rumem, získáme nápoj vlčí dech, případně také šakalí dech. Nebezpečí nespočívá v tom, že rum není cítit, ale v efektu kávy, která zpomaluje jeho vstřebávání. Ačkoliv za běžných okolností by měl konzument tzv. dost a své pití by zmírnil či pozastavil, v případě kombinace rumu s kávou se tak nestává a několikanásobný účinek panáků se dostaví opožděně a naráz...

Sdílené chlastání

Tento článek samozřejmě nemohl obsáhnout všechny lidové koktejly – stejně jako se to nepodařilo knize Alendra Guhy. I proto vznikly stránky www. facebook.com/praveceskemichacky, kde se lze s virtuálními přáteli podělit o své vlastní zkušenosti a přidat nové názvy pro vodníkovo sperma či hovno v trávě. Ostatně jak naznačuje ukázka z knihy Benedikta Jerofejeva a vzpomínky význačných tuzemských příznivců alkoholu z řad umělců, svět lidových koktejlů je bez hranic!

***

Koktejly na ruský způsob

Kdo soudí, že české míchanice nedosahují dostatečné kvality, snad vezme zavděk několika recepty na ruské lidové koktejly z časů Sovětského svazu, jak je ve své knize Moskva – Petuški zpáteční zaznamenal Benedikt Jerofejev, který tvrdí: „Pít jednoduše jen vodku, třebas rovnou z lahve, to je marnost nad marnost a trápení duše.“

BALZÁM KANAÁNSKÝ (HNĚDKA)

? Líh denaturovaný 100 ml ? Pivo černé 200 ml (nejlepší je ostakinské nebo senátor) ? Leštěnka na nábytek filtrovaná 100 ml „Míchat vodku s kolínskou je sice známý rozmar, ale není v tom nic patetického. Ale dát si stakan Balzámu kanaánského, v tom je jak rozmar, tak idea a patos, a navíc ještě nádech metafyziky.“ B. Jerofejev

DUCH ŽENEVY

? Bílý šeřík 50 ml ? Prostředek proti pocení nohou 50 ml ? Žigulovské pivo 200 ml ? Lak lihový 150 ml „V tomhle Duchu Ženevy není špetka ušlechtilosti, ale zato ten buket! Rozluštění je v tom, že kolínská Bílý šeřík, hlavní součást tohoto koktejlu, je naprosto nezaměnitelná, nelze ji nahradit jasmínovou, chipre ani konvalinkovou. Například konvalinka podporuje rozumové schopnosti, probouzí svědomí a upevňuje právní vědomí. Kdežto Bílý šeřík naopak – svědomí otupuje a smiřuje člověka s hnusem života.“ B. Jerofejev

SLZA KOMSOMOLČINA

? Levandule 15 ml ? Verbena 15 ml ? Kolínská Lesní voda 30 ml ? Lak na nehty 2 ml ? Ústní voda 150 ml ? Limonáda 150 ml Takto vytvořenou směs je třeba dvacet minut míchat větvičkou zimolezu. Někteří sice tvrdí, že v krajním případě je možno užít také kokotice, ale to je trestuhodný omyl!

„Následky pití Slzy komsomolčiny jsou opravdu komické. Vypiješ deci a paměť zůstává skvělá, rozum zdravý jako nikdy předtím. Dáš si ještě deci a nemůžeš se vynadivit – odkud se ve mně vzalo tolik pronikavého rozumu? Ale kam se poděla má dokonalá paměť?“ B. Jerofejev

ČUBČÍ PAJŠL

? Pivo žigulovské 100 ml ? Šampon Kupec Sadko 30 ml ? Želé proti lupům 70 ml ? Lepidlo BF 15 ml ? Brzdová kapalina 30 ml ? Insekticid na hubení drobného hmyzu 30 ml V tomto roztoku týden louhujeme listy tabáku cigaretových sort a podáváme... „Až se na obloze objeví první hvězda, začněte jej pít, a to velkými loky. Už po dvou sklenicích tohoto koktejlu se člověk stává natolik oduševnělým, že mu můžete celou půlhodinu ze vzdálenosti půldruhého metru plivat do ksichtu, a on na to nic!“ B. Jerofejev?

JAKÉ JSOU VAŠE ZKUŠENOSTI S ČESKÝMI MÍCHAČKAMI?

PAVEL ŠRUT spisovatel a textař ? Kdysi dávno se na večírcích u Jana Vodňanského popíjel Stalinův hněv, jehož zcela ničivý základ tvořilo šumavské víno dochucené rumem, griotkou a pro patřičné napěnění navíc sektem. Pívávali jsme to hlavně na silvestra, a to pomocí naběraček. Chutnalo to sice naprosto příšerně, ale bylo to velmi účinné, což byl ostatně hlavní důvod konzumace tohoto koktejlu.

KAREL HALOUN grafik ? Mám rád alkohol, takže kombinovat griotku, zelenou a vaječný koňak a pít tuhle míchanici zvanou semafor mi připadá jako hrdelní zločin. Ale přiznám se, že jsem svého času zkoušel šakalí dech, který v sobě ukrýval kombinaci svařeného vína a rumu – tedy jakýsi svařák a grog v jedné sklenici. Nebylo to špatné, dokonce bych výsledek označil slovem chutné, ale následky mají jen jedno jediné pojmenování – tragické!

ALEŠ BRICHTA (AB Band) ? Sám dávám přednost pivu či kvalitním destilátům, ale ani mně se svého času nevyhnula příležitostná ochutnávka pravých českých míchaček. Populární byl v kapele čertík Bertík, který vznikl kombinací rumu a griotky. Náš kytarista, řečený Rohlík, však dával přednost takzvanému Harryho koktejlu – pro jeho přípravu bylo zapotřebí nalít do jedné sklenice zelenou, rum, pivo a kofolu. To jsem zkusil jen jednou, ale tu chuť a následky si pamatuji dodnes!

ONDŘEJ HEJMA (Žlutý pes) ? V určitém období byl specialitou na Hanspaulce takzvaný hanspaulský sklepmistr. Tento koktejl, který se skládal z lihobenzinu a kofoly, vymyslel náš tehdejší autodopravce, řečený Gik, který měl přístup k denaturovanému lihu, jenž byl zadarmo. Nešlo o žádný chuťový ohňostroj, kofola se do lihobenzinu přidávala v podstatě jen kvůli přehlušení nevalné chuti denaturovaného lihu, ale účinky měl tento drink velmi razantní! I

VAN HLAS zpěvák ? Můj bratr holdoval koktejlu, který nazýval cucánek – skládal se z půl litru vodky a půl litru žluté limonády. My dávali přednost drinku nazývanému šavle meče, jejž tvořil vyvážený poměr griotky a rumu. Nesmělo se ho však vypít příliš, jinak druhý den člověk nevěděl, kde má hlavu. občas se to ovšem dalo spravit takzvanou jitrničkou s křenem, což bylo kafe s rumem. ale ani to se nesmělo přehnat! Můj kamarád Jarda Linka jednou vypil těchto jitrniček s křenem dvaatřicet! Bohužel už je po smrti...

JAN HAUBERT (Visací zámek) ? Jsem zásadový člověk, a tak na Mikuláše zásadně piji čerta. Tento lidový koktejl, jenž se skládá z tuzemského rumu a griotky, vyvolává příjemné teplo, kterého je v prosinci třeba. Na silvestra pak přichází na řadu proslulý bostonský škrtič, jenž vznikne, když se pivo smísí s pravým šampaňským či tuzemským sektem, důvěrně známou bohemkou. Účinek je zaručen v obou případech!

MICHAL AMBROŽ (hudba Praha) ? Mí vesničtí sousedé si s oblibou objednávají bábu s dědkem, čili griotku s rumem. Já ze všech tuzemských míchanic dodnes holduji pouze kávě s rumem, nazývané kofila, někdy též přezdívané tatra s vlekem. Z tradičních českých koktejlů jsem vyzkoušel akorát šakalí dech, který existuje v mnoha variantách, ale já tenkrát kombinoval svařené víno a rum; někdo to taky nazývá námořnický grog. a dodnes si pamatuji, jak jsem se jednou zcela zničil proslulou bílou medvědicí, tedy kombinací sektu a vodky. Správně by tento koktejl měl míchat vodku, nejlépe ruskou, s pravým šampaňským, ale kde by se našinec v dobách reálného socialismu dobral pěnivého moku z oblasti Champagne? Lidová bohemka musela stačit. a taky stačila! Rovněž jsme občas s kapelou pívávali Bloody Mary – recept na koktejl z vodky a rajčatového džusu měl každý z nás vlastní – někdo dochucoval tabascem, jiný worchestrem, občas stačila sójovka, k tomu sůl a pepř, ale základ byl pevně daný. Proto nás tolik překvapilo, když nám v jednom motorestu kdesi na pomezí Moravy a Slovenska přinesli tenhle nápoj v podobě koktejlu z rumu a griotky! Raději jsme to ani nezkoušeli...

O autorovi| Připravil: Honza Dědek, Vybral Honza Dědek redaktor Pátku honza.dedek@lidovky.cz

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!