Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Chemici zlepšili životnost piva

Česko

BIOTECHNOLOGIE

BERLÍN Němečtí vědci vyvinuli látku, která by mohla prodloužit životnost lahvového piva dlouhodobě vystaveného světlu. Koncept lze využít i u mléka a jiných nápojů, informuje server BBC. Látka funguje na principu odstraňování riboflavinu, tedy vitaminu B2. Riboflavin se působením světla rozkládá a způsobuje změny v chuti piva, pokud je dlouho vystaveno světlu pronikajícímu sklem. Chemik Borje Sellergren z Technické univerzity v německém Dortmundu v takzvané polymerové „pasti“ použil techniku molekulárního imprintingu (vtiskování), která funguje na principu zámku a klíče. V polymeru jsou chemicky vyrobené dutinky ve tvaru molekul riboflavinu, které se kolem riboflavinu obalí a odstraní ho. Velké množství polymerových dutinek tak po namočení do piva riboflavin vychytává. Koncept si objednal nizozemský pivovar Heineken, ale lze ho použít u všech nápojů, jejichž kvalitu světlo při dlouhodobém skladování snižuje. Nápoje obsahující riboflavin bývají stáčeny do průhledných obalů. „Jak jsme zde ukázali, je tu řada případů, kde lze tento způsob utlumení užít, abychom odstranili nechtěné sloučeniny v jídle – příchutě, nečistoty, pesticidy a sloučeniny způsobující kažení,“ řekl Sellergren.

Autor: