Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Co znamená Ramsay pro Česko

Česko

Gordon Ramsay, britská šéfkuchařská superstar ověnčená michelinskými oceněními, otevřela tento týden oficiálně v pražském hotelu Hilton Prague Old Town svou osmnáctou restauraci na světě. Co vlastně znamená otevření restaurace Maze pro českou gastronomickou Moje máma vždycky říkala, že Angličané neumějí vařit, a tento vžitý názor stále slýchám dokonce i veřejně. Život mi ale ukázal, že ačkoliv maminka a paní učitelka mají vždycky pravdu, v tomto případě se jedná o zásadní omyl. Gordon Ramsay totiž prošel školou francouzských mistrů: největší vliv na něj měli Joel Robuchon a Guy Savoy. Robuchonův Atelier se mimochodem podobá originálnímu Maze jako vejce vejci.

Takže v první řadě musíme zapomenout na nedělní pečeni a yorkshirský puding a představit si současný Londýn jako kulinářskou meku s obrovskou kupní silou, ideální prostředí pro růst nových kuchařských generací. Od dob Antona Mosimana a Briana Turnera v něm vyrostly takové hvězdy jako Chris Oakes, Alastair Little, Gary Rhodes, Marco Pierre White, Jean-Georges Novelli, Heston Blumenthal, Chris Galvin a další. Místní scéna se rozvíjí s neuvěřitelnou dynamikou zcela nesrovnatelnou s tou naší. Přežijí jen ti skutečně nejsilnější a není pochyb o tom, že Gordon Ramsay k nim patří.

Obohacení kulinářské scény Jeho nejsilnější stránku – jídlo – máme v Praze možnost prověřovat už tři měsíce. Za tu dobu se ukázalo, že Maze je rozhodně obohacením pražské kulinářské scény. Ramsayho kuchyň je perfektně zvládnutá technicky i chuťově, je sdělná, bez dnes tak populárních želé pěn a kreací napodobujících španělského génia Ferrana Adriu.

Prezentace jsou jednoduché, smysluplné a sebevědomé, bez nesmyslů a havárií. Jason Atherton, spoluautor konceptu Maze a mimochodem jeden z mála, kteří v Ell Bulli Ferrana Adrii skutečně pracovali, Prahu často navštěvuje a garantuje tak vývoj a kvalitu. Důvod, proč je Maze již třetí na světě, je zřejmý. Z obchodního hlediska jde totiž o koncept vhodný pro rozšíření v různých částech světa. Je jen škoda, že jeho pražská varianta nenabízí totéž co londýnský originál, kde si může host vedle klasického menu sestavit své vlastní – z různých jídel ve velikost předkrmu, a to včetně počtu chodů a jejich pořadí.

Tím, co by se Čechům podle mého názoru mělo naopak líbit, jsou ceny. Jídlo v této kvalitě bylo zatím v Praze k mání za ceny podstatně vyšší a v prostředí daleko snobštějším než u Ramsayho. Jíte sice stříbrným příborem, ale bez ubrusu, nekonečného vinného lístku a dalších věcí, za něž platíte, aniž byste si to uvědomili. Pospěšte si, až dostane Maze michelinskou hvězdu, bude to asi horší…

Nicméně centrem pozornosti je zaslouženě již teď. Také oficiální otevření zalévané šampaňským Laurent Perrier dokázalo, že se tu odehrává něco zásadního a že gastronomie v Česku je na vzestupu. Dokonce i ČT, jejíž přístup ke gastronomii jinak připomíná chrápání Šípkové Růženky, věnovala tiskovce ve vysílání téměř čtvrthodinu!

Ramsay zvládl svou roli hvězdy s typickým smyslem pro humor a okouzlil několika klasickými větami jako Pánové, nezapomeňte zaplatit účet a přidat tučné spropitné. V projevu pak otevřeně vyjádřil svůj cíl získat pro Prahu její vůbec první hvězdu průvodce Michelin. Dá se předpokládat, že ví, o čem mluví: v současnosti jich má už dvanáct a pro Michelina tak představuje prověřenou značku, v jejímž případě nemusí průvodce s oceněním váhat.

Slyšel jsem nicméně zprostředkovaně názory kolegů, že jídlo je špatné a pověst lepší než skutečnost, dokonce se mluví o petici českých kuchařů, pokud Maze hvězdu získá. Připadá mi to, mírně řečeno, zcela mimo realitu. Mezi Ramsayho produkty je Maze jakýmsi základem, přičemž v ostatních jeho restauracích se hraje ještě o dobré dvě ligy výš. Jeho přítomnost v Praze může nám všem jedině prospět. Mnohem víc než tyran a hulvát Lidé se mě často ptají, co si o Ramsaym myslím. Hodně se mluví o jeho zacházení s lidmi, létajících talířích a středověkých metodách. Znám pouze tuto televizní tvář drsňáka a bastarda k nesnesení. Jak jsem jej stačil zaslechnout na slavnostním openningu, něco na tom asi bude.

Musím ale říct, že v branži to zdaleka není jen Ramsayho specialita, on ji jen dobře medializuje. Samozřejmě že spotřeba papíru na výpovědi v jeho firmě je značná a osobní oddělení vytížené na maximum. Řídit ovšem společnost takové velikosti vyžaduje jistě o moc víc než být jenom tyran a hulvát. Takové impérium už se totiž nedá ukřičet a manažerský a obchodní talent je nezbytností. Jedno je však jisté: otevřením restaurace Maze Gordona Ramsayho se místní scéna opět o kousek přiblížila světu a může se konečně zapsat do povědomí jako místo, kde vaří kuchaři světové úrovně.

***

Gordon J. Ramsay

Narozen 8. listopadu 1966 v Johnstone ve Skotsku, kuchařská celebrita, podnikatel. Získal dohromady dvanáct hvězdiček v průvodci Michelin. V současné době je jedním ze tří kuchařů v Británii, jehož restaurace se honosí třemi hvězdami Michelin. Ve Spojených státech i Velké Británii je znám zejména účinkováním v televizních pořadech Hell’s Kitchen a Kitchen Nighttmares.

O autorovi| Zdeněk Pohlreich šéfkuchař Café Imperial

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...