Nedostatky byly zjištěny ve 30 zařízeních a hygienici za ně udělili pokuty ve výši 151 000 korun, řekla ve čtvrtek krajská hygienička Helena Šebáková.
Potravinářská inspekce otestovala čaje Bubble Tea. Nenašla žádný problém |
„Závady se týkaly zejména provozní hygieny, nálezu prošlých surovin, nesprávného značení nebo nedoložení dokladů o původu potravin. V sedmi případech bylo nařízeno opatření, tedy sanitace a zákaz použití surovin,“ řekla Šebáková. Hygienici při kontrolách odebrali 12 vzorků a pět stěrů z prostředí. „Nevyhověl pouze jeden vzorek, a to z důvodu nálezu alergenu, konkrétně celeru, který nebyl uveden v informacích pro spotřebitele,“ uvedla Šebáková.
Na závodní jídelny se hygienici zaměřují zvláště proto, že jde o provozovny s velkým objemem výroby a případný vznik alimentárních onemocnění by tak mohl ohrozit větší skupinu lidí. Ze stejných důvodů loni kontrolovali úroveň stravování také ve zdravotnictví a sociálních službách, která byla lepší než v závodních jídelnách. Při kontrolách 251 provozoven byly nedostatky jen v 19 z nich, za což hygienici udělili sankce 65.500 korun.
Během roku pak bylo v těchto zařízeních odebráno 32 vzorků a 70 stěrů, v šesti případech hygienici nařídili sanitaci nebo zákaz použití prošlých surovin.