Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Děsivá dýně na vašem stole

Česko

GASTRODETEKTIV

Zajedete-li na podzim za rakouské nebo německé hranice, téměř nenajdete dům, u kterého by se nepovalovala dýně. Venkovní dekorace je však pouze zlomkem množství dýní, které byste nalezli v kuchyni. Rakušané i Němci dýně milují pro jejich pevnou dužninu, kterou lze upravit téměř na jakýkoliv způsob. Z vyzrálých oranžových plodů nejčastěji pečou koláče, připravují čatní, pyré, rizoto nebo polévky.

Indiánské dýňové kouzlo Na americkém kontinentě putuje dýně na stůl nejen o Halloweenu, ale hlavně o národním svátku Dne díkůvzdání, jehož historie sahá do dob kolonizace nového kontinentu. Tehdy indiáni nově příchozím osadníkům představili kouzlo: dýni, což je zachránilo před hladem. Jejich vděk se dodnes manifestuje alespoň při svátcích – v Kanadě se slaví druhé pondělí v říjnu (letos 11.) a v USA čtvrtý čtvrtek v listopadu (letos 25.).

Ke každému jídlu se hodí jiné druhy dýní, nejchutnější jsou tykev turek, žaludová nebo pravidelná Hokkaido. Koupíte je v supermarketu, zelenině nebo na farmářském tržišti, kde k nákupu získáte i recept a vyberete si přesně druh dýně, jaký chcete.

Pokud si vás dýně dosud nezískala, ochutnejte alespoň olej lisovaný z dýňových semínek, tzv. kürbiskernöl. Obsahuje největší podíl antioxidantů ze všech olejů a prospívá zdraví. Lisuje se ze sušených dýňových semínek smíchaných se solí a vodou. Během varu se voda vypaří, sůl pomáhá oddělit tuk od bílkoviny v semenech. Dýně jako salát i hlavní jídlo Moje drážďanská kamarádka Kirsten Petzoldová zahajuje podzim vždy jídlem z dýně. Letos zvolila místo obligátního pyré či polévky salát (recept prozradila na svém blogu http://sugarandspice-foodblog. blogspot.com/).

Troubu předehřejte na 220 °C. Malou dýni Hokkaido omyjte, přepulte, zbavte semen a nakrájejte i se slupkou na kostičky. V misce promíchejte 3 lžíce olivového oleje s lžičkou mletého koriandru a kmínu, solí a pepřem, přidejte dýňové kousky a promíchejte, rozložte na pečicí papír a vložte na 30 minut do trouby, pak dýně změkne, rozvoní se a získá zajímavě kořeněnou křupavou slupku. Do salátové mísy nakrájejte 2 jarní cibulky, 8–10 sušených rajčat naložených v olivovém oleji, oloupané dílky ze 2 pomerančů a prolisujte stroužek česneku. Dresing smíchejte ze 3 lžic datlového octa, lžíce medu, nadrobno nakrájené chilli papričky, soli a pepře. Do mísy vložte dýni a přelijte dresingem. Kirsten nechává dýni zchladnout, já ji mám ráda teplejší a do salátu přidávám hrst špenátových listů.

Českou dýňovou kuchařku napsala Lenka Požárová (www.zapalena-kucharka.cz), chutné recepty najdete také na www.bbc.co.uk/food/pumpkin nebo www.pumpkinnook. com/cookbook.htm – a dva i na Lidovky.cz.

České šéfkuchaře dýně zatím příliš neokouzlila, předkrmy s dýní ale v Praze ochutnáte např. v restauraci La Rotonde hotelu Alcron, polévku z muškátové dýně a podzimní hrušky v restauraci V Zátiší.

O autorovi| připravila Kristina Šemberová

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!