Náplní empanadas či empanadillas může být doslova všelicos. Prakticky každá z galicijských hospodyněk si uchovává svou vlastní, originální verzi, a navíc je tento pokrm výtečnou příležitostí, jak zužitkovat zbytky jídla od včerejšího dne.
POSTUP:
Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Olivy překrojíme na poloviny, vejce nakrájíme na malé kousky a petrželku nadrobno nasekáme. Žloutek rozšleháme vidličkou. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek a cibuli dozlatova. Přidáme rajčata a podusíme 10 minut.
Nakonec vmícháme okapaného tuňáka, olivy, vejce a petrželku, osolíme a opepříme a podusíme ještě 5 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozválíme na placku a vykrojíme z ní 12 koleček o průměru asi 10 cm. Doprostřed každého kolečka dáme přiměřené množství náplně, těsto přehneme a okraje stiskneme k sobě. Taštičky přendáme na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.
Při přípravě empanada, velkého koláče, postupujeme tak, že polovinu těsta rozválíme na kulatou placku, vložíme ji do koláčové formy, naplníme vybranou náplní a přikryjeme druhou polovinou těsta rozválenou taktéž na kulatou placku. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut.
POTŘEBUJEME:
Na 12 taštiček 350 g listového těsta 2 lžíce olivového oleje 1 červená cibule 2 stroužky česneku 400 g loupaných a krájených rajčat (v konzervě) 50 g tuňáka v olivovém oleji 50 g zelených oliv 1 vejce uvařené natvrdo 1 lžíce čerstvé petrželky sůl a čerstvě mletý pepř 1 žloutek
další rady, jak vylepšit taštičky
1 Na galicijských březích omývaných Atlantským oceánem je oblíbená náplň z čerstvých drobných sardinek (300 g) nakrájených na kousky a promíchaných se směsí rajčat (3 větší) a zelené papriky (1 větší) krátce podušených na cibulce (2 velké), dozlatova osmahnuté na oleji.
2 Jinou populární rybí náplní je náplň ančovičková, jež se připravuje z osmahnuté červené cibulky, na níž se podusí loupaná rajčata (400 g). Do této směsi jsou vmíchány černé olivy (100 g) nakrájené na poloviny, ančovičky naložené v oleji (12 filátek) a nakrájené na kousky a čerstvá bazalka (1 lžíce). 3 Tradiční náplní španělského venkova jsou houby, lesní či žampiony (150 g), podušené na másle a zakápnuté citronovou šťávou, posléze promíchané s čerstvým tvarohovým sýrem (200 g), petrželkou (1 lžíce) a rozšlehaným vejcem.
4 Oblíbenou jihoamerickou náplní je mleté hovězí maso (300 g) osmahnuté na cibulce a česneku s kmínem a oreganem. Posléze jsou k němu vmíchány rozinky (1 lžíce), zelené olivy (1 lžíce), loupaná a krájená rajčata (400 g) a nakrájené uvařené vejce a vše je ještě krátce podušeno.