1
Veletrh černého lanýže Králem všech podzimních slavností oblasti Emilia-Romagna je lahodný černý lanýž tartufo nero di Fragno. Na okolních svazích se sbírá od konce září a v městečkách Calestano, Cozzano a Cassio pak následuje šest neděl plných různých chutí a zábavy. Můžete navštívit výrobny produktů z lanýžů nebo se procházet po trzích a prozkoumávat jeho nezaměnitelnou chuť, třeba lanýžové pečivo (focaccia al tartufo), vejce, husté polévky i marcipánové dorty typické pro Calestano. A až vám z toho bude těžko, vytrávíte na procházce po území černého lanýže na nedalekých Monte Bosso nebo Monte Groppo. Další informace najdete na www.tartufonerofragno.it.
2
Slavnost olivového oleje Olej z oblasti Brisighella získal jako první v Itálii v roce 1996 značku kvality a chráněné označení původu DOP (denominazione origine protetta). Ne náhodou - středověké centrum Brisighelly, jediného města olivového oleje v regionu Emilia Romagna, hostí už 50 let každoroční slavnost, na které ochutnáte a nakoupíte ten nejlepší místní extra panenský. Kromě autentické atmosféry můžete nasávat terapeutické účinky místního povětří, které využívají
lázně Therme di Brisighella pro léčení respiračních chorob. (festival od 27.-29. 11., www.terredifaenza.it)
3 Překročit Rubikon Zrající sýr fossa s historickou tradicí již z 15. století je symbolem města Sogliano al Rubicone, které leží v rozlehlé kopcovité oblasti mezi pověstnou řekou Rubicone a řekou Savio, odkud dohlédnete až na Jaderské moře. Sýr je vyhledávaný po celé Itálii pro svou charakteristicky výraznou chuť a vůni, kterou mu dodávají vlhké travertinové sklípky, kde sýr za specifické teploty zraje po tři měsíce. Nakoupit ho můžete na veletrhu pořádaném o víkendech 21.-22. 11. a 28.-29. 11. (www.comune.sogliano.fc.it).
4
Superiore di Romagna Krásná historická Faenza je proslulá především svou slavnou keramikou, které se po celém světě už od dob renesance říká právě podle tohoto města - fajáns. Předposlední listopadový týden však láká na vinné trhy Enologica, jednu z nejvýznamnějších akcí oblasti. Ochutnáte a nakoupíte tu nejlepší kvalitu vín DOC nebo DOCG z odrůd Sangiovese, Albano, Trebbiano či Lambrusco a kromě toho i všechny lákavé produkty regionu: boloňskou mortadelu, parmskou šunku, balsamico z Modeny nebo sýr fossa ze Sogliana al Rubicone. A kromě toho parmezán, lanýže, houby, marmelády, olej a samozřejmě i tradiční fajáns. (20.-22. 11., Faenza, www.faenzafiere.it).