Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak vařit s čínskými houbami

Česko

GOURMET TIPY A TRIKY

Minule jsem psala, že nikde jinde není houbaření tak rozšířeným koníčkem jako u slovanských národů. Houby ale milují i v Asii - jen je pěstují na farmách.

Druhou nejpěstovanější a nejkonzumovanější houbou na světě je po bílých žampionech shiitake neboli houževnatec jedlý. V Asii se jí také říká houba dlouhověkosti, protože má podobně jako hlíva ústřičná řadu léčivých účinků: údajně povzbuzuje imunitu, pomáhá v boji proti rakovině, snižuje cholesterol a extrakty z ní se používají například při léčbě alergií či artritidy. Vhodná je i při různých dietách, protože zasytí, ale nezatíží organismus. V čínské medicíně se shiitake využívá více než šest tisíc let.

Univerzální použití má i v kuchyni. Je součástí tradiční japonské polévky miso, obohatí ale i jakoukoli jinou polévku, která volá po houbách. Milujete smaženici, ale teď na jaře nemáte čerstvé hřiby či klouzky? Udělejte si ji ze shiitake. Pokrájené a osmahnuté s cibulkou a česnekem je můžete servírovat jako přílohu ke kuřecímu, hovězímu i jehněčímu masu. Ideální je do různých jídel prudce osmažených ve woku, jimž se odborně říká stir-fry, ale dají se jíst i samotné osmahnuté jako přírodní řízeček nebo v těstíčku.

„Nejlepší jsou jen tak tři čtyři minutky opečené se solí a zakápnuté Zborovské ulici. Shiitake je také velmi vhodná na tempuru (zelenina v těstíčku ze studené vody a mouky prudce osmažená do křupava). Do čínské kuchyně neodmyslitelně patří tzv. černá houba, podobná našemu Jidášovu uchu, jež se v Číně pěstovala už 300 let před naším letopočtem. Tuto houbu ceněnou pro křupavou konzistenci a léčebné účinky naleznete sušenou ve všech obchodech s asijským zbožím.

Nejdřív osmahnout Pokud potřebujete černou houbu použít rychle, pak ShanShan Xu, majitelka čínských restaurací Macao & Wok a Makakiko v Praze, radí namočit ji asi na hodinu do horké vody. Dáte-li je do studené, musíte si počkat půl dne. Pak je třeba ji osmahnout. „Vložte houby do hodně rozpáleného oleje se zázvorem. Až ucítíte, jak se vůně krásně rozvinula, přidávejte ostatní maso a zeleninu,“ vysvětluje postup ShanShan. Osmahnutí houbě prospěje, i když ji chcete použít do polévky.

I v Česku se dají sehnat také houby enoki a nameko. Enoki se kultivují zvláštním způsobem tak, aby měly tenké, dlouhé stonky s malými bílými hlavičkami. Jsou velmi křehké a je z nich cítit ovoce - proto se dají jíst i syrové v salátech. Pozor, nesmí se dlouho vařit, aby neztuhly. Nameko je drobná houbička mnoha barevných odstínů, od oranžovozlaté až po světle hnědou, vyznačující se želatinovou konzistencí a bohatou, zemitou chutí a aroma. Právě pro ně je velmi ceněna. Přidává se do miso polévky i do sushi a jídel zvaných nabemono (vše v jednom hrnci). K dostání je i konzervovaná.

O autorovi| Klára Smolová, novinářka a gurmánka

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...