Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Jsou přemrzlé houby jedovaté?.

Česko

Mohou být přemrzlé houby jedovaté? Mají se dávat do mrazáku syrové, nebo dušené houby? Ptá se Jana P. z Litvínova.

Odpovídá Vladimír Antonín, mykolog z Moravského zemského muzea v Brně: Konzervace hub mražením je stále populárnější. Jde totiž o jednoduchý proces a navíc lze zamrazené houby všestranně použít do nejrůznějších pokrmů (na rozdíl od hub ve sladkokyselém nálevu, v soli, v tuku apod.). Zamrazovat lze syrové i podušené houby. Dušením se uvolní voda, takže plodnice jsou výrazně menší a zaberou méně místa. V mrazáku se mohou skladovat nejdéle do další sezony. Pokud mrazák „povolí“, musíme houby ihned zkonzumovat, opětovné zmrazení není možné.

A jak je to s houbami zmrazenými v přírodě? Pokud najdeme zmrzlé plodnice, můžeme je v kuchyni použít (nesmíme je však nechat rozmrznout, rychle by se změnily v kašovitou hmotu). Horší je to s plodnicemi, jež například v pozdním podzimu v noci zmrznou a přes den rozmrznou. Tyto houby mohou být našemu zdraví nebezpečné. Nejen, že měknou, ale zejména starší plodnice se začnou rychle kazit; rozkládající se bílkoviny mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Sběru takových hub se proto vyhýbejme.

Větším nebezpečím než houby rostoucí v lesích, které zmrznou až při větších nebo déletrvajících mrazech (netýká se to však hub lesních okrajů), jsou druhy hub rostoucí na loukách, v sadech a na dalších otevřených stanovištích. Na nich se „podepíše“ každý, i krátkodobý mráz a u nich probíhá proces zmrazování a rozmrazování už při menších mrazech. V tomto případě si dáváme obzvláště pozor. ved Vážení čtenáři, dotazy posílejte na adresu AMC Lidové noviny, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 nebo na adresu zahady@lidovky.cz

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!