Odpovídá Vladimír Antonín, mykolog z Moravského zemského muzea v Brně: Konzervace hub mražením je stále populárnější. Jde totiž o jednoduchý proces a navíc lze zamrazené houby všestranně použít do nejrůznějších pokrmů (na rozdíl od hub ve sladkokyselém nálevu, v soli, v tuku apod.). Zamrazovat lze syrové i podušené houby. Dušením se uvolní voda, takže plodnice jsou výrazně menší a zaberou méně místa. V mrazáku se mohou skladovat nejdéle do další sezony. Pokud mrazák „povolí“, musíme houby ihned zkonzumovat, opětovné zmrazení není možné.
A jak je to s houbami zmrazenými v přírodě? Pokud najdeme zmrzlé plodnice, můžeme je v kuchyni použít (nesmíme je však nechat rozmrznout, rychle by se změnily v kašovitou hmotu). Horší je to s plodnicemi, jež například v pozdním podzimu v noci zmrznou a přes den rozmrznou. Tyto houby mohou být našemu zdraví nebezpečné. Nejen, že měknou, ale zejména starší plodnice se začnou rychle kazit; rozkládající se bílkoviny mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Sběru takových hub se proto vyhýbejme.
Větším nebezpečím než houby rostoucí v lesích, které zmrznou až při větších nebo déletrvajících mrazech (netýká se to však hub lesních okrajů), jsou druhy hub rostoucí na loukách, v sadech a na dalších otevřených stanovištích. Na nich se „podepíše“ každý, i krátkodobý mráz a u nich probíhá proces zmrazování a rozmrazování už při menších mrazech. V tomto případě si dáváme obzvláště pozor. ved Vážení čtenáři, dotazy posílejte na adresu AMC Lidové noviny, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 nebo na adresu zahady@lidovky.cz