Vůně čerstvě připravené kávy se brněnskou Alfa pasáží linula v pátek a sobotu, kdy se odborníci na přípravu kávy a její milovníci sešli na místě prvorepublikové kavárny. Baristé se tam utkali o titul mistra republiky ve čtyřech disciplínách: v degustaci odlišných druhů kávy a malování mléčnou pěnou do cappuccina a macchiata, ale také v přípravě kávy v džezvě a kávy s alkoholem. V prvních disciplínách zvítězil Zdeněk Smrčka. V kategorii, při níž se používá alkohol, se prosadil Jiří Richter, když zvolil jako přísadu i malinový likér. A s džezvou si nejlépe poradil Lukáš Kovářík. Do celostátní soutěže se přihlásily dvě desítky baristů. „Kávová komunita je v České republice malá a úroveň přípravy kávy špatná. Máme sice krásné kavárny vybavené drahými technologiemi, ale chybí vzdělání, jak s kávou pracovat,“ vytýká členka poroty Petra Veselá. Kvalitně podle ní kávu zpracovávají v severských zemích či v Itálii.
Mistry republiky čeká před světovým šampionátem v Londýně školení s řeckým předsedou poroty a ředitelem Akademie baristů Tasosem Delichristosem. „Káva se musí připravovat s láskou, jen tak je možné se každý den zlepšovat,“ tvrdí expert. Jeho pravé předloktí prozrazuje, čemu své srdce věnoval on: vytetované se mu tam skví slovo barista.
Regionální mutace| Lidové noviny - Brno