I když se mu ruce trochu třesou, uprostřed pěny jakoby kouzlem vykreslí srdíčko. Brněnské mistrovství republiky v latte art – malování mléčnou pěnou do kávy – právě začíná. Tříčlenné porotě je třeba předložit šest nápojů s domluvenými obrázky. Kromě tvaru srdce proto servíruje František Roháček šálek macchiata s bílým kolečkem ve středu světle hnědé pěny a další obrazec podobající se motýlím křídlům, který dokreslil zvláštní tyčinkou.
Skupinka diváků mu za každé dílo zatleská, barista se však příliš spokojeně netváří. „Když se nedaří, tak se nedaří,“ hodnotí sebekriticky a utírá si z čela pot.
Vůně čerstvě připravené kávy se brněnskou Alfa pasáží linula v pátek a sobotu, kdy se odborníci na přípravu kávy a její milovníci sešli na místě prvorepublikové kavárny. Baristé se tam utkali o titul mistra republiky ve čtyřech disciplínách: v degustaci odlišných druhů kávy a malování mléčnou pěnou do cappuccina a macchiata, ale také v přípravě kávy v džezvě a kávy s alkoholem. V prvních disciplínách zvítězil Zdeněk Smrčka. V kategorii, při níž se používá alkohol, se prosadil Jiří Richter, když zvolil jako přísadu i malinový likér. A s džezvou si nejlépe poradil Lukáš Kovářík.
Do celostátní soutěže se přihlásily dvě desítky baristů. „Kávová komunita je v České republice malá a úroveň přípravy kávy špatná. Máme sice krásné kavárny vybavené drahými technologiemi, ale chybí vzdělání, jak s kávou pracovat,“ vytýká členka poroty Petra Veselá. Kvalitně podle ní kávu zpracovávají v severských zemích či v Itálii.
Mistry republiky čeká před světovým šampionátem v Londýně školení s řeckým předsedou poroty a ředitelem Akademie baristů Tasosem Delichristosem. „Káva se musí připravovat s láskou, jen tak je možné se každý den zlepšovat,“ tvrdí expert. Jeho pravé předloktí prozrazuje, čemu své srdce věnoval on: vytetované se mu tam skví slovo barista.
Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy