Podle pivovarského experta Jana Hlaváčka nedosahují tankovny, používané od roku 1995, nikde jinde v Evropě ani ve světě takového rozšíření a propracovanosti jako v ČR. Podle něj tomu nahrává fakt, že je v Česku zvykem mít na výčepu, na rozdíl například od amerických a britských hospod, jen málo značek piv.
„Pivo je lepší než ze sudu, což potvrzují také naši zákazníci,“ řekl spolumajitel populární plzeňské restaurace PUB Martin Šampalík. Nápoj je podle Hlaváčka uložen v nepropustném polypropylenovém vaku a nepřichází vůbec do kontaktu se vzduchem ani stěnou tanku, což zlepšuje jeho kvalitu a trvanlivost. Restaurace navíc nepotřebují tolik místa jako na skladování sudů a obsluha je také nemusí chodit tak často narážet.
Pivo z tanku
Desetihektolitrové nádoby má již 80 procent restaurací. Většina hospod má čtyři tanky, zhruba pětina tři. Tankovny, jejichž cena se pohybuje od 650 do 800 tisíc Kč, zřizují pivovary „ze svého“. Musí být umístěny v chlazené místnosti.